Translate

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Το Αλφαβητάρι μιας καλής βασιλοτροφίας - Συμβουλές και διαπιστώσεις

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

  Δεν θα αναλύσω εδώ την σημασία της παραγωγής και της ανανέωσης των βασιλισσών μας. Είναι ο πλέον απαραίτητος χειρισµός  για  την  εξάσκηση  της  σωστής  και  επαγγελµατικής µελισσοκοµίας.

Καλής ποιότητας και νέα μάνα σηµαίνει δυνατό,παραγωγικό και ανθεκτικό στις ασθένειες µελίσσι.

"Είναι  κατανοητό  ότι µια  καλή  βασίλισσα  εφόσον  αποθέτει  καθηµερινά µεγάλο αριθµό αυγών, θα συµβάλλει ώστε ο πληθυσµός του µελισσοσµήνους να  αυξάνεται  συνεχώς  και  η  πληθώρα  των συλλεκτριών µελισσών  να µεταφέρουν  το  νέκταρ  στην  κυψέλη.  Ο  ρόλος  όµως  των  βασιλισσών  στην παραγωγή µελιού  φαίνεται  ότι  δεν  είναι µόνο  η  παραγωγή  των  συλλεκτριών µελισσών. Αποδείχθηκε σε πειράµατα ότι η παρουσία της βασίλισσας, ακόµη και  εγκλωβισµένης  σ’  ένα µελισσοσµήνος,  είναι  απαραίτητη  για  τη  συλλογή µελιού.  Συµβάλλει  επίσης  και  στην  ελάττωση  της  κατανάλωσης  των  τροφών σε περιόδους που σταµατά η νεκταροέκκριση. Το γεγονός εξηγήθηκε από την επίδραση  που  ασκεί  η  φερορµόνη  της  βασίλισσας  στη  διέγερση  των συλλεκτριών µελισσών  για  ταξίδια  συλλογής  νέκταρος.  Η  φερορµόνη  της βασίλισσας µειώνεται όμως σταδιακά µετά  το 1ο έτος  της  ηλικίας  της  ενώ  η  ίδια 
µπορεί να ζήσει και 4 και 5 ακόµη χρόνια. (Keith S., 2001)"

Πέρα όμως από την αναγκαιότητα της αντικατάστασης των βασιλισσών μας που πρέπει να γίνεται στην χειρότερη περίπτωση κάθε 2 χρόνια και στην καλύτερη κάθε χρόνο (στη  Βόρεια Ελλάδα αργά το καλοκαίρι ενώ για τη Νότια Ελλάδα νωρίς το Φθινόπωρο) έτσι ώστε να μπουν την ερχόμενη άνοιξη δυνατά τα μελίσσια,πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε στιγμή στο μελισσοκομείο μας επάρκεια βασιλισσών.


Η βασιλοτροφία δεν είναι δύσκολη,σίγουρα δεν είναι για τεμπέληδες,για αγρότες του καφενείου που έκαναν και μελίσσια,σίγουρα δεν είναι για καιροσκόπους,σίγουρα δεν είναι για μελισσοκόμους που έχουν στο νου μόνο το "άρμεγμα" (αυτοί κάποια στιγμή χάνονται βέβαια) και ..σίγουρα είναι για έξυπνους μελισσοκόμους!

Η βασιλοτροφία ναι,δεν είναι δύσκολη..και επιπλέον θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα την μέλισσα,την συμπεριφορά της και την μαγεία της κάτι που δεν θα το καταφέρετε ποτέ εξολοκλήρου αν αρκεστείτε απλά στην εμπορική διαχείριση και εκμετάλλευση των προιόντων της.

Σπάνια θα βρεις πετυχημένο μελισσοκόμο που δεν θα ξέρει βασιλοτροφία.Είναι διπλή συνεπαγωγή.

Και με θλίβει πραγματικά το γεγονός πως βρίσκεις στο διαδίκτυο ελευθερα πληροφορίες και τεχνικές για την βασιλοτροφία,ενώ εδώ στην Ελλάδα θα χρειαστείς μέχρι και να αγοράσεις DVD για να μάθεις πως σηκώνεις την προνύμφη απ το κελί (δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον συγκεκριμένο συνάδελφο,έχει κάνει πολύ καλή δουλειά ιδίως με τα κυψελίδια..και μπράβο του..και ένα ευχαριστώ είναι λίγο..αλλά αυτό θα μπορούσε να το κάνει η ΟΜΣΕ ή οποιοσδήποτε άλλο φορέας που εμπλέκεται με την μελισσοκομική παιδεία και έρευνα στην Ελλάδα).

Δεν είναι τραγικά τα πράγματα!Υπάρχει πια τόσο πολύ νέο αίμα στην μελισσοκομία που σίγουρα κάποια στιγμή θα πνίξει σαν ποτάμι όλα τα κακά του παρελθόντος!
Εγώ ότι ξέρω θα το μεταδίδω ελευθερα αφού δόξα τω θεό έχω και την ευχέρεια του γραπτού λόγου..βάζω μαζί κι εγώ με όλους αυτούς λοιπόν το λιθαράκι μου στον αγώνα να πάρει μπροστά η μελισσοκομία στην χώρα μας.Αυτό είναι το δικό μου μικρό βήμα.Ο καθένας έτσι πρέπει να κάνει αν αγαπά αυτό που κάνει..,ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ..
Θυμήθηκα τώρα την μόνη καλή ανάρτηση που υπάρχει στο ελληνικό διαδίκτυο για την βασιλοτροφία από τον κ. Δημήτρη Ζιώγα απ το Δεντροχώρι Τρικάλων και θα την βρείτε εδώ


Τ' άλλα ..ειναι περίσσιος ηλίθιος εγωισμός και καπιταλιστικές και νεοπλουτίστικες παπαριές..Αυτά που οδήγησαν την χώρα μας εδώ που βρίσκεται τώρα,και που απαιτούμαι τωρα εμείς να μας προστατέψει πχ. απ τους κλέφτες κυψελών,που εμείς (εγώ κι εσύ) τους καναμε κλέφτες..Ανέκδοτο!
Πηγαίναμε προχτές να βρούμε στο παλιούρι μέρη να βάλουμε τα μελίσσια μας...παράδεισος ,παντού άνθη έτοιμα να σκάσουν,τοποθεσίες πάμπολλες..άλλα οι πιο καλές ήταν δίπλα στο δρόμο.Να τα βάλουμε εδώ?κι αν?μήπως..?
Είναι δυνατόν να είναι απροστάτευτη η περιουσία σου, να μην μπορείς να κάνεις το αυτονόητο?να φοβάσαι?
Θυμός και πίκρα..αναμειγμένη με την ομορφιά της φύσης..τίποτε άλλο.Όποιος έχει δοκιμάσει στα χείλη της καρδιάς του αυτό το ιδιαίτερο "κοκτέιλ" καταλαβαίνει..
Και επίσης ακούω και από άλλους για δήθεν αδυναμίας ανταγωνισμού με ξένους, λόγω μικρής διάρκειας των ανθοφοριών στην χώρα μας,περιορισμένης μελισσοχωριτικότητας κ.α..Σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι ούτε το ιδιαίτερο ανάγλυφο της πατρίδας μας,ούτε ο καιρός της..ο κακός μας ο καιρός είναι!
Γνώση της βιολογίας της μέλισσας (τόσους σπουδαίους δασκάλους της μελισσοκομίας στην Ελλάδα τους έχουμε φυλακισμένους στην βιβλιοθήκη μας),σωστή διαχείριση των κοπαδιών μας,πειραματισμός (..τι? κακιά λέξη αυτήν..όλα τα περιμένουμε έτοιμα) και τόσα άλλα..
Κ επειδή θα πλατιάσουμε (αν δεν το έχω κάνει ήδη) με τέτοια φαιδρά της ελληνικής μελισσοκομίας,πάμε κατευθείαν στο αλφαβητάρι μας.



ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ


Aναγκαία και υπ'αριθμόν 1 συνθήκη για μια επιτυχημένη βασιλοτροφία είναι η τροφοδότηση  η οποία  κρίνεται απαραίτητη, ιδίως με γύρη, εκτός κι αν έξω υπάρχει παράδεισος γυρεοφορίας και μελιττοέκρισσης.Τονίζω το θέμα γύρη πιο πολύ απλά γιατί αρκετοί το αμελούν ή το ξεχνούν και επικεντρώνονται μόνο στην τροφοδότηση με σιρόπι.

Ταίστε 4-7 μέρες πριν κάνετε το ορφανό μελίσσι (μελίσσι έναρξης) με πυκνό σιρόπι σε αναλογία 2:1 και γυρεόπιτα ή υποκατάστατο (εκτός κι αν φέρνουν τόσες πολλές γύρες απ έξω και υπάρχουν πλαίσια με πολλές φρέσκες γύρες αποθηκευμένες που φυσικά είναι προτιμότερο απ την γυρεόπιτα).Επίσης τροφοδότηση θα χρειαστεί και το μελίσσι αποπεράτωσης.
Προτιμήστε ιμβερτοποιημένο σιρόπι για καλύτερη πρόσληψη και αφομοίωση από την μέλισσα (εδω η αναλογία γίνεται 1:1, με 1-2 νεροπότηρα την ημέρα αρκεί).Δεν χρειάζεται σιρόπι με το κιλό εάν έχουμε καλή νεκταροέκκριση.Θέλουμε να δώσουμε την εικονική αίσθηση στο μελίσσι πως εισρέει ρευστή τροφή άσχετα αν αυτό έχει ήδη αποθηκευμένα μέλια.Αυτό και το μελίσσι αποπεράτωσης πρέπει να περάσουν στην φάση φροντίδας γόνου και κατασκευής κελιών σμηνουργίας και να χάσουν όσο πιο πολύ μπορούμε την διάθεση συλλογής νέκταρος και γύρης απ΄έξω.

Ειδικά το πρωτεινικό απόθεμα των μελισσιών που προορίζονται για βασιλοτροφία πρέπει να είναι αρκετά υψηλό και πέρα από τον μέσο όρο.

 Η διατροφή των νεαρών προνυμφών έχει αντίκτυπο στις επιδόσεις της μελλοντικής βασίλισσας,στο βάρος της,στον αριθμό των οβαριόλων,στο σχήμα και στον όγκο της σπερματοθήκης.Σκεφτείτε πως η βασίλισσα αναπτύσει 50 διαφορετικά μορφολογικά,ανατομικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά για να υποστηρίξει σωστά το ρόλο που της ανέθεσε η φύση!


Μην υποτιμάται και μην αμελείτε λοιπόν την τροφοδότηση.Στην βασιλοτροφία μην τσιγγουνεύστε και μην βαριέστε..Κι αν είστε τυχεροί και δίπλα σας έχετε μελισοβοσκές υψηλής θρεπτικής αξίας (παλιούρι τέλος άνοιξης,καστανιά σαν μπει το καλοκαίρι,ρείκι το φθινόπωρο) τότε κάνατε,με την βοήθεια της φύσης, το πρώτο πετυχημένο βήμα.




Βάλτε στόχο καιρό πριν ποιό ή ποια μελίσσια θα σας δώσουν τις προνύμφες,δηλαδή από που θα πάρετε το γενετικό υλικό.
Δηλαδή κοιτάξτε να έχει καλά χαρακτηριστικά  όπως:

  • παραγωγικότητα (προυποθέτει τσεκάρισμα την εποχή/ανθοφορία που παίρνουμε μέλι),
  • γρήγορη ανάπτυξη την άνοιξη (προυποθέτει η μάνα να είναι νέα (και ακόμη καλύτερα φθινοπωρινή αν οι παλιές δεν μας κάνουν) και οταν ο χειμώνας είναι σκληρός όπως ο φετεινός να μην έχει καμφθεί η ωογεννητική της ικανότητα),
  • αντοχή σε ασθένειες-να μην έχει παρουσιάσει δηλαδή στο παρελθόν γύψινο γόνο το καλοκαίρι,απλή νοζεμίαση - διάροιες την προηγούμενη άνοιξη,έντονη βαρρόα πριν ακόμα ζεστάνει πολύ(προυποθετεί απ την πλευρά του μελισσοκόμου καλή διαχείριση της παθολογίας του μελισιού) ,
  • να μην έχει παρουσιάσει παράξενες συμπεριφορές,
  • ήρεμο (τα πλέον επιθετικά μελίσια είναι πολλές φορές πιο παραγωγικά απλά επειδή δεν επιθεωρούνται τόσο συχνά και σε τόση έκταση όπως τα άλλα..μην τσιμπάτε απ αυτό)
  • και με μικρή τάση σμηνουργίας-δηλ. να μην έχει κάνει ευκολα και αναίτια την άνοιξη βασιλοκέλια σμηνουργίας.Ποτέ μην πάρετε προνύμφες για εμβολιασμό από μελίσσι που έκανε κελιά αντικατάστασης την άνοιξη.
  • η μάνα να "κεντάει" πέρα ως πέρα το πλαίσιο όταν γεννάει με τους χαρακτηριστικούς ομόκεντους κύκλους (στις κυψέλες Dantant αυτό φαίνεται καλύτερα και εκει είναι πραγματικά ομόκεντροι),με άλλα λόγια να έχει μια καλή καλή μάνα!!

Σίγουρα όλα αυτά τα καλά χαρακτηριστικά λίγες φορές θα τα βρειτε σε ένα και μόνο μελίσσι.Η καλή ζωηρή μάνα που γεννάει παντού είναι το κατεξοχήν καλό σημάδι όμως πρέπει να λάβετε υπόψην και την ποιότητα και την υγιεινή της συνολικής αποικίας.

ΜΗΝ παίρνετε προνύμφες για εμβολιασμό από που να ΄ναι!


Σκεφτείτε σε βάθος χρόνου!Η επιλογή του μελισσιού που θα δώσει νέες μάνες μπορεί να πάρει και ένα χρόνο παρατηρώντας την συμπεριφορά και την δυναμική του,την απόδοση σε ανθοφορίες και την ανταπόκριση στους χειρισμούς σας καθ' όλη την διάρκεια μιας μελισοκομικής σεζόν.








Γενικά,φροντίστε πριν αρχίσετε την βασιλοτροφία να μάθετε πως θα είναι ο καιρός για τουλάχιστον τις πρώτες 4-6 κρίσιμες μέρες (που οι παραμάνες ταίζουν τις προνύμφες με βασιλικό πολτό) μετά τον εμβολιασμό..αλλά και γενικότερα αφού με χάλια καιρό δύσκολα χτίζουν (δηλ. κάτω από 15 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία) και δουλευουν περισσότερο για να διατηρήσουν σταθερή την θερμοκρασία στην ορφανή γονοφωλια ,και εμείς θέλουμε καλοταισμένα και καλοχτισμένα βασιλοκελια.Θέλουμε καλό καιρό,ζεστό σχετικά,χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα μέρας-νύχτας,χωρίς ψυχρούς ξηρούς αέρηδες ή επίμονες βροχές.Εκμεταλευτείτε την δυνατότητα που σας δίνει το ιντερνετ για να μάθετε τον καιρό και μην αρκεστείτε σε δελτία πρόγνωσης τύπου..Πετρούλας.
Αλλιώς μην αρχίζετε.
Ο καλός καιρός επίσης είναι απαραίτητος και όταν πια η παρθένα βασίλισσα είναι έτοιμη να κάνει το γαμήλιο ταξίδι της για να συζευχθεί.Ίσως η πιο αναγκαία προυπόθεση.Εδώ πια δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα (ή καταφευγουμε στην τεχνητή σπερματέγχυση και καθαρίσαμε..άλλο αυτό είναι ένα εντελώς  μα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο).








Δεν αρχίζετε βασιλοτροφία αν δεν είστε σίγουροι για την επάρκεια κηφήνων στο μελισσοκομείο σας ή τουλάχιστον στα γειτονικά.Σημαντικότατο!!Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που διαφευγει από πολλούς επίδοξους βασιλοτρόφους ιδίως στην Ελλάδα που η καθαρή γνώση είναι τόσο μπλεγμένη με την ημιμάθεια και τον μελισσοκομικό "μυστικισμό".Όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με την πρακτική της δημιουργίας βασιλισσών και ως βιολόγος βέβαια το πρώτο πράγμα που συνειδητοποιήσα ήταν αυτό:
χωρίς καλούς και πολλούς κηφήνες ότι και να κάνεις με τα βασιλοκέλια θα πάει στράφι!!Τα παρεξηγημένα αρσενικά του μελισσιού θα τα θυμηθούμε αργά πια όταν θα προσπαθούμε να αναζητήσουμε τους λόγους που η αγαπημένη μας βασίλισσα δεν είναι και τόσο καλή μάνα όσο τελικά πιστευαμε στην αρχή, όταν την είδαμε κεφάτη και χοντρούλα με την μυτερή κοιλιά της,αεικίνητη και ντοπαλή ανάμεσα στα πλαισια της νέας παραφυάδας.

Την άνοιξη δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα βέβαια,οι κηφήνες είναι αρκετοί ενώ το φθινόπωρο (ιδιαίτερα εαν έχει προηγηθεί ξηρό καλοκαίρι ή έλλειψη τροφών ή αποτυχημένη μεταφορά) είναι ζήτημα υψίστης σημασίας για μια επιτυχημένη βασιλοτροφία.Και η φθινοπωρινή βασιλοτροφία είναι πιο σημαντική και αναγκαία τελικά απ την ανοιξιάτικη για λόγους που δεν θα αναφέρουμε εδώ γιατί θα πλατιάσουμε.

Όπως και 'να χει καλό είναι, και στις δυο σεζόν ,να προνοήσετε να έχετε ετοιμοπόλεμους κηφήνες ώριμους σεξουαλικά δηλαδή - ηλικίας 35 μερών περίπου.Πως; 10-15 μέρες πριν σχεδιάσετε να αρχίσετε τον εμβολιασμό των προνυμφών στο μελίσσι έναρξης (ορφανό) βάλτε σε ένα άλλο καλό μελίσσι μια κηφηνοκηρήθρα ή αν δεν έχετε κηφηνοκηρήθρα βάλτε απλά ένα συρματωμένο πλαίσιο (χωρίς κεριά δηλαδή ή μια λωρίδα πάνω πάνω έστω) για να το χτίσουν κηφηνοκέλια και να γεννηθούν κηφήνες.Ταιστε το κιόλας με πυκνό σιρόπι και γυρεόπιτα για να το βοήθησετε.
Από την επιφάνεια ενός τέτοιου πλαισίου μπορούν 
να εκκολαφθούν από 800 εως και 2.500 κηφήνες, που είναι αρκετοί για 100-150 βασίλισσες.

*Κηφήνες μπορούμε να πάρουμε επίσης με το να φτιάξουμε αρρενοτόκα μελίσσια.
 
Στην παραπάνω διαπίστωση της κ. Γούναρη έχω να συμπληρώσω το εξής: η ευρωστία και όχι μόνο η παρουσία ενός κηφήνα είναι αναγκαία συνθήκη ώστε αυτός να είναι παραγωγικός σεξουαλικά (για αυτό τόνισα παραπάνω την φράση καλός κηφήνας).Κ αυτό είναι που κάνει πολλούς μελισσοκόμους να πιστευουν πως κηφήνες από αρρενοτόκα είναι "τζούφιοι".Μα γιατι?..απλά γιατί το αρρενοτόκο σχηματίζεται σε περιόδους κάμψης και προβληματικής μάνας του μελισσιού και όταν αυτό συμβεί στο τέλος της παραγωγικής σεζόν τότε λογικό είναι να βγαίνουν τέτοια συμπεράσματα και δικαίως.Άντε να το πω πιο απλά..Αν ήσουν κηφήνας πόση όρεξη θα είχες να κάνεις σεξ με την καλή σου,αν έψαχνες αδιάκοπα να φας γιατί κάποιες άλλες κυρίες όλη την ώρα και δικαιώς προσπαθούσαν να σε αποτρέψουν από αυτό με το να προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή μια αποικία που καταρρέει.Αν είσε τυχερός και δεν σε βρουν ψόφιο κάτω απ την σανίδα πτήσης,τότε στην καλύτερη θα είσε χωμένος σε ένα μελοκέλι σε μια κρύα κερήθρα περιμένοντας υπομονετικά την σειρά σου..που καιρός για φλερτ..

Την βασίλισσα την θέλουμε καλοταισμένη και ζωηρή,τον κηφήνα γιατί όχι?Είναι σωστό και πρέπον αν όχι όλοι οι μελισσοκόμοι,τουλάχιστον αυτοί που κάνουμε και πουλάμε βασίλισσες,να μάθουμε 2-3 πράγματα από την βιολογία της μέλισσας..
Η κ. Γούναρη μιλάει για εκείνη την βασιλοτροφία που εμπεριέχει και επιλεγμένη κηφηνοτροφία..δηλαδή ο μελισσοκόμος χοντρά και στα ίσια να στρώσει κώλο.Η βιολογία και η γενετική σύσταση του κηφήνα είναι δεδομένη.




Ετοιμάζουμε τις βασιλόβεργες που θα χρησιμοποιήσουμε για εμβολιασμό.Μπορούμε εαν θέλουμε (ή μάλλον επιβάλλεται) για 2-3 μέρες πριν να τις βάλουμε  σε ενα καλό μελίσσι για να τις “πιάσουν” πιο έυκολα οι μέλισσες μετά,ιδίως έαν είναι καινούρια η βέργα ή ακόμη να κερώσουμε τα κελιά μόνοι μας στο εργαστήριο μας.


Μια απλή άδεια βασιλόβεργα με τις 20 πλαστικές βάσεις κελιών όπου φαινεται οι γλώσσες που έχουν κτιστεί (καλό σημάδι)


Τα βασιλοκέλια μπορεί να είναι απλά πλαστικά του εμπορίου,ιδιοκατασκευη μας (κέρινα) μέχρι και κελιά τύπου Αριστεας,Ζέντερ κτλ.Δεν έχει σημασία..αυτό που μετράει είναι να έχουν λίγο από άρωμα μελισσιού και φυσικά να έχουν τις σωστές διαστάσεις όπως τα φυσικά βασιλικά κελιά (8-9mm εσωτερική διάμετρος του χείλους και 9-10mm βάθος).Τα κελιά φυσικά πρέπει να είναι εντελώς απαλλαγμένα από βαριές οσμές όπως βενζίνα,διαλυτικά,πετρέλαιο,απορρυπαντικά κτλ.


Καλό θα ήταν επίσης να αφαιρεθεί το κάτω μέρος του πλαισίου που θα φιλοξενήσει την βασιλόβεργα ή να αντικατασταθεί με ενα μεταλλική βέργα-αποστάτη για την διευκόλυνση και την απρόσκοπη κίνηση των μελισσιών.Δείτε τη παρακάτω εικόνα:








ορίζουμε",στριμώχνουμε το μελίσσι που θα ορφανέψουμε (έναρξης).Πρέπει να το φέρουμε σε τέτοια κατάσταση υπερπληθυσμού που να προσομοιώνεται η φυσική κατάσταση της σμηνουργίας.Η υπ' αριθμόν 2 αναγκαία και ικανή συνθήκη.Ξέρουμε πως οι καλύτερες μάννες που φτιάχνει η ίδια η φύση είναι αυτές της σμηνουργίας.


Επίσης γνωρίζουμε πως η θερμοκρασία (35 oC ) και η σχετική υγρασία 40-60% είναι αρκετά σταθερή στη γονοφωλιά, ανεξάρτητα από τις συνεχείς αλλαγές που συμβαίνουν έξω στην 
ατμόσφαιρα. Έτσι ένα δυνατό μελίσσι έναρξης είναι σε θέση να ρυθμίζει τη θερμοκρασία μέσα στην 
κυψέλη, χωρίς έτσι να επηρεάζεται η ποιότητα των παραγομένων βασιλισσών, βοηθούμενο βέβαια και από τους κατάλληλους χειρισμούς μας.
Ένα εσωτερικό "καπάκι" από φελιζόλ κάτω απ'το κανονικό μεταλλικό καπάκι της κυψέλης δεν θα ήταν άσχημη ιδέα.

Πρέπει στο τέλος ,αν είναι δεκάρι,να είναι "τούμπανο¨από πληθυσμό και με 8-9 πλαίσια (όχι 10, για να έχουν περισσότερο χώρο οι μέλισσες και να μας διευκολύνει στους χειρισμούς) με τροφές και σφραγισμένο γόνο αποκλειστικά (λογικό είναι αυτό αφού την φροντίδα την θέλουμε επικεντρωμένη μόνο στα δικά μας κελιά). Δικό του γόνο ή από άλλα μελίσσια.Ο γόνος να είναι καλύτερα έτοιμος να σκάσει ιδίως αν πάμε για συνεχόμενους εμβολιασμούς στο ίδιο μελίσσι έναρξης.
Με φουλ παραμάνες μέλισσες (δηλ  σχετικά νεαρές μέλισσες που φροντίζουν γόνο,5 ως 12 ημερών,μην παίρνετε τις πολύ μικρές μέλισσες που το νου τους τον έχουν μόνο στο φαι και όχι στην φροντίδα) επίσης δικές του ή αν δεν φθάνουν τινάζουμε από άλλα μελίσσια πλαίσια με παραμάνες προσέχοντας βέβαια να μην πάρουμε τις βασίλισσές τους.Tην βασίλισσα θα την βρεις συνήθως κοντά σε φρέσκο ανοιχτό γόνο και αυγά αλλά δεν είναι απόλυτο αυτό.Μου έχει  τύχει να την βρω και στο ακριανό πλαίσιο με τα μέλια!!Γι αυτό προσοχή..και αν με τίποτα δεν μπορέσετε να την βρείτε,πάρτε ένα πλαίσιο με αυγά ή ανοιχτό γόνο λίγων ημερών από άλλο όμως μελίσσι,βάλτε το μέσα και σε κανένα τεταρτάκι η βασίλισσα που ψάχνετε θα είναι εκεί!

Το τίναγμα γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο (που δεν είναι του παρόντος για να το αναλύσουμε ) έτσι ώστε να αποφευχούν προς στιγμήν αψιμαχίες,απώλειες και αναστάτωση.

Ένα καλό φουσκωμένο κι ορφανό πενταράκι δεν θα ήταν επίσης άσχημη ιδέα να γίνει έναρξης για καμιά 10 με 15 κελιά.Ισως κατά την γνώμη μου να είναι και η ιδανική κυψέλη έναρξης.

  **Εκεί που θα βάλουμε το πλαίσο με την βασιλόβεργα την επόμενη μέρα με τα εμβολιασμένα κελιά, μπορούμε να βάλουμε  ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο για να προιδεάσουμε/συγκεντρώσουμε τις παραμάνες για φροντίδα και εκτροφή.Την επόμενη μέρα ενοείται πως το βγάζουμε αμέσως και στην θέση του βάζουμε την εμβολιασμένη βασιλόβεργα μας.

  Να υπάρχει επίσης 1 πλαίσιο με άφθονη φρέσκια γύρη δίπλα και προς την μεριά της βασιλόβεργας.
Η διάταξη των πλαισίων χοντρικά φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:









Η λάθος πληροφόρηση,η τεμπελιά καμιά φορά και η ημιμάθεια κάνει πολλούς να έχουν για μελίσσι έναρξης και αποπεράτωσης το ένα και το αυτό μελίσσι.Αποφύγετε αυτήν την πρακτική!


Προτιμήστε  να έχετε άλλο μελίσσι έναρξης και άλλο/άλλα για αποπεράτωσης άν θέλετε βασίλισσες υψήλης ποιότητας και όχι απλές μάνες.Διότι:
1)Εμβολιασμένα κελιά σε ορφανό σφιχτό μελίσσι τείνουν να έχουν μεγάλη αποδοχή ενώ όταν μεταφερθούν σε μελίσσι ημιορφανής κατάστασης (αποπεράτωσης) και δεν μείνουν στο έναρξης τείνουν να δίνουν υψηλής ποιότητας βασιλοκέλια.Οι μέλισσες εμφανίζουν μια ιδιαίτερη συμπεριφορά.Τελειώνουν πιο γρήγορα και πιο τέλεια κάτι που έχει ήδη αρχίσει ήδη σε άλλο μελίσσι παρά να το κάνουν οι ίδιες από την αρχή..και στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για τα βασιλικά κελιά.Αυτό το γεγονός εκμεταλλευόμαστε με την χρήση δυο ξεχωριστών μελισσοσμηνών (έναρξης και αποπεράτωσης).
2)γιατί μπορεί να συνεχίσετε να χρησιμοπιείτε το έναρξης για μια ή και περισσότερες βασιλοτροφίες- εμβολιασμούς 
3)είναι λιγότερο πρακτικό αλλά δεν εξουθενώνει το έναρξης και τα κελιά που εμβολιάσαμε,αν είναι πολλά μοιράζονται σε περισσότερα από 1 αποπεράτωσης
4)μας ενδιαφέρει ή όσο καλύτερη γίνεται τροφοδότηση του βασιλοκελιού με πολτό και φροντίδα και το χτίσιμό του, οπότε 2 μαζί είναι καλύτερα από ένα.Στο έναρξης γίνεται ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα των καλών προνυμφών και ένα πρώτο φουλάρισμα με πολτό και χτίσιμο του κελιού.Κάποια στιγμή αυτό σταματάει.
Στο αποπεράτωσης δίνετε ένα ακόμη νέο δυνατό φουλάρισμα και τελευταίο με πολτό (κάτι σαν διπλός εμβολιασμός)  και η άλλη σημαντική του δουλειά είναι να καλοχτίσει το βασιλοκελί.Γενικά το βασιλοκελί την πέμπτη με έκτη μέρα μετά τον εμβολιασμό σφραγίζεται.Απ αυτές τις 6 μέρες μόνο τις 4 πρώτες ταίζετε με πολτό!Και τις θέλουμε όλες!!Μην ξεχνάτε πως ο βασιλικός πολτός είναι αυτός που θα κάνει ένα αυγό να γίνει βασίλισσα και όχι εργάτρια.Τίποτε άλλο!

  Ενα μειονέκτημα της χρήσης δυο διαφορετικών μελισσιών ,πέρα από το γεγονός πως εμπλέκονται 2 μάνες και "θυσιάζονται" 2 ή περισσότερα μελίσσια, είναι πως κατά την μεταφορά της βέργας διακόπτεται για λίγο η κρίσιμη φάση της τροφοδότησης της μικρής προνύμφης,προκαλείται ενόχληση στα μελίσσια με το άνοιγμα-κλείσιμο και γενικά γίνεται ένας χαμός από μέλισσες,κάτι σαν μικρός τρύγος δηλαδή.Η βασιλοτροφία,για να είναι επιτυχημένη, θέλει όσο τον δυνατόν λιγότερη και διακριτικότερη-προγραματισμένη επέμβαση απ τον μελισσοκόμο.
**Το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί με μια έξυπνη τεχνική που εφαρμόζουν ξένοι βασιλοτρόφοι και που θα την αναλύσω διεξοδικότερα σε μελλοντική ανάρτηση.




Θα ήταν καλό στο μελίσσι έναρξης οι προνύμφες να παραμένουν από 24 εως και 48 ώρες (36 ώρες το ιδανικό υπό τις παρούσες ελληνικές συνθήκες περιβάλλοντος) για να γίνουν δεκτές,

να αρχίσει ο εφοδιασμός τους με πολτό και να αρχίσουν να χτίζονται τα βασιλοκελιά γύρω-γύρω. Μετά το 48ωρο γίνεται η μεταφορά των 
βασιλικών κελιών στο μελίσσι αποπεράτωσης.









Iσως και αναμφισβήτητα μια από τις πιο συχνές απορίες του νέου βασιλοτρόφου είναι αυτή:Πόσα κελιά ή πόσες βασιλόβεργες να βάλω στο μελίσσι έναρξης; 




Άν πας για βασιλικό πολτό βάλε όσες πιο πολλές σε παίρνει (αναλόγως της δυναμικής του μελισσιού),αν πας όμως να κάνεις βασίλισσες τότε σκέψου πως όλη η αυτή  δυναμική του σφιχτού πληθυσμού και η ικανότητα φροντίδας του θα μοιραστεί εξίσου κι ανάλογα.Όσο πιο πολλά κελιά τόσο λιγότερο φροντίδα και τροφή θα πάρουν και το αντίστροφο.Η μέση λύση είναι γύρω στα 30-40 κελιά κάτι βέβαια που εξαρτάται απ τις τρέχοντες καιρικές συνθήκες,την εποχή (το φθινόπωρο βάζουμε λιγότερα,σχεδόν τα μισά),την επάρκεια τροφών και την δύναμη του σμήνους. Καλύτερα να κάνεις συνεχόμενες βασιλοτροφίες με λίγα κελιά ανά φορά παρά μία και καλή.Είναι πιο κουραστικό αλλά είναι εγγυημένο.
Eπίσης στο αποπεράτωσης δεν βάζουμε πάνω από 10-15 αρχινισμένα βασιλικά κελιά!Κι έτσι πως είναι η κατάσταση τώρα στη Ελλάδα και παγκόσμια βέβαια με τις ιδιαίτερες καιρικές και ανθοφορικές συνθήκες 10 κελιά είναι το ιδανικό!Σας φαίνεται λίγο..ξέρω..
Μην στουμπώνετε το αποπεράτωσης με βασιλοκελιά..δεν θα βγουν καλές και ζηλευτές μάνες.Κ αυτό που λέγαν πιο παλιά πως στο κέντρο αρχινισμένα και στη 3 και 8 θέση σφραγισμένα με φέρνει αντίθετο.Η ταυτόχρονη παρουσία σφραγισμένων και ανοιχτών βασιλοκελιών στον αποπεράτωσης έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τροφοδότηση και στο καλοσχηματισμό των δεύτερων.Καλύτερα λοιπόν για ένα μελίσσι έναρξης να έχουμε αντίστοιχα 2-4 αποπεράτωσης.Και πριν προλάβετε να αντιεπιχειρηματολογήσετε σας λέω πως μιλάω για υψηλής ποιότητας βασίλισσες.Ας σκεφτούμε απλά την ρύθμιση και την διάχυση ικανής και σταθερής θερμοκρασίας δίπλα στα βασιλοκελιά.






Και φθάνουμε ίσως στην πιο δύσκολη φάση μιας παραδοσιακής βασιλοτροφίας..τον εμβολιασμό.Εχω τσεκάρει από πιο μελίσσι θέλω να πάρω προνύμφες αλλά πως θα τις ξεχωρίσω; 

Κατάλληλη προνύμφη για εμβολιασμό είναι αυτή που είναι 12 μέχρι το πολύ 36 ωρών .Όσο μικρότερη είναι η προνύμφη κατα τον εμβολιασμό τόσο πιο καλά θα τραφεί ενώ αν είναι μεγαλύτερη από 1μιση μέρα δεν θα γίνει σωστή ή ούτε καν βασίλισσα και αντίστροφα τόσο πιο δύσκολα μια τέτοια μικρή προνύμφη θα μεταφερθεί ομαλώς απ το κελί της,στον εμβολιαστήρι μας και τέλος στο τεχνητό κελί χωρίς να τραυματιστεί.Η καλή προνύμφη έχει σχεδόν ή ελάχιστα παραπάνω το μέγεθος του αυγού που μόλις έχει σκάσει.

Η προνύμφη λοιπόν που θέλουμε είναι αυτήν που μόλις έχει σκάσει απ το αυγό,έχει ξαπλώσει στον πάτο και έχει αρχίσει να κυρτώνει (το αυγό μένει όρθιο στο κελί για 3 μέρες και σιγά -σιγά πλαγιάζει και ξαπλώνει στο πυθμένα του κελιού όπου αποδερματώνεται και βγένει το σκουληκάκι-προνύμφη).Έχει σχήμα μισοφέγαρρου που δεν ενώνονται οι άκρες του και είναι σχετικά λεπτή.Δείτε και τις εικόνες:



Εδώ πρέπει να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό που διαφευγει από πολλούς νέους βασιλοτρόφους.. και όχι μόνο από νέους (αυτοί δικαιολογούνται βέβαια).Ποιο είναι αυτό?
 πως το μέγεθος της προνύμφης δεν δείχνει πάντα την πραγματική της ηλικία,ιδίως την άνοιξη που έχουμε ταχύτατη επέκταση της γονοφωλιάς,με αποτέλεσμα προνύμφες που βρίσκονται στα όρια του γόνου σε μια κερήθρα, να μην προλαβαίνουν να ταιστούν όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερες σε ηλικία από ότι πραγματικά δείχνουν!Η δυσαναλογία αυτήν που εμφανίζεται στην περίμετρο του γόνου λόγω υποσιτισμού μπορεί να γίνει ακόμη εντονότερη σε περιόδους απότομων διακυμάνσεων θερμοκρασίας ή εισόδου τροφών.Γιαυτό προσέξτε και προτιμήστε προνύμφες από ένα καλό σφιχτό πλαίσιο που θα βρίσκεται στο κέντρο της γονοφωλιάς, για να μην αναρωτηθείτε στο τέλος.."μα πήρα το σωστό μέγεθος..γιατί μου βγήκαν τέτοιες χάλια βασίλισσες?"
Η "κυρία" λάρβα/προνύμφη ποτέ δεν θα μας βγάλει λοιπόν ταμπελάκι για να μας κοινοποιήσει την αληθινή της ηλικία..


Λογικά θα έχω αρκετές από αυτές τις προνύμφες;άρχει κάποια τεχνική για να έχουμε πολλές κατάλληλες προνύμφες τις 1ας ημέρας σε ένα πλαίσιο για να μην κουράζουμε να ψάχνω και να ταλαιπωρώ τα μελίσσια μου? 


Nαι. Στην γονοφωλιά του μελισσιού που επιλέξαμε για να πάρουμε προνύμφες μπορούμε να βάλουμε  ένα μεταλλικό πλαισιοδιαφραγμα (πλαισιοθήκη και καλύτερα να είναι 2 πλαισίων) με το οποίο απομονωνουμε την βασίλισσα για 24 ώρες  σε μια παλιά καλοχτισμένη κερήθρα και "καθαρισμένη" από τις μέλισσες και έτοιμη για γέννα.Την βασίλισσα την βαζουμε για μια μονο μερα σε αυτό το πλαίσιο μεσα στη πλαισιοθηκη,την επομενη μερα βγαζουμε τη βασίλισσα και σε τεσσερεις μερες βγαζουμε το πλαισιο απο τη πλασιοθηκη με ετοιμες προνύμφες προς εμβολιασμό.





Υπάρχουν παραπλήσιοι τρόποι βέβαια,με κάθετο πλαστικό διάφραγμα,κατασκευές στυλ Ζenter κτλ...φαντασία και εφευρετικότητα να 'χεις.Η καλύτερη βέβαια είναι αυτήν που δεν θα σε κουράσει πολύ και δεν θα στρεσάρει την βασίλισσα για να συνεχίσει απρόσκοπα την γέννα της.Το αποτέλεσμα πάντως είναι να έχουμε ένα πλαίσιο με αυγά ίδιας ηλικίας και σε ποσότητα από το μελισσάκι που επιλέξαμε σαν τον δότη του γενετικού υλικού.Για να μην πέσουμε έτσι σε λάθη επιλογής σωστής προνύμφης.Γέννησε σε αυτό το πλαίσιο?..μετά από 3,5- 4 μέρες είμαστε έτοιμοι για εμβολιασμό!


Όσοι παίρνετε προνύμφες με zenter δείτε ένα προτεινόμενο πρόγραμμα (οι ώρες που αναφέρονται είναι ενδεικτικές):







Μάθετε να χειρίζεστε και εξοικιωθείτε με το βελονάκι (ίσως μια προπόνηση με κηφηνογόνο θα ήταν καλή περίπτωση).



Το σκουλήκι δεν πρέπει να βυθιστεί στον αραιωμένο βασιλικο πολτό που βάλατε στην βάση του πλαστικού κελιού ,αλλά να επιπλέει αλλιώς ζορίζεται ή πνίγεται.

Μην βάζετε πολύ βασιλικό πολτό γενικά στο κελί..απλά θέλουμε ένα μαλακό,υγρό υπόστρωμα για να ξαπλώσει η προνύμφη μας..τ άλλα θα τα κάνουν οι παραμάνες μέλισσες.Παρατηρείστε πως κάθετε μια προνύμφη 4 ημερών στο κελί της πάνω στον πολτό του φυσικού της κελιού και θα καταλάβετε τι λέω..



Ο βασιλικός πολτός καλύτερα να είναι φρέσκος.Γενικά την λέξη φρεσκάδα πάντα πρέπει να την έχουμε κατα νου στην βασιλοτροφία.
Πάρτε τον βασιλικό πολτό από βασιλοκέλια που θα βρείτε σε άλλες κυψέλες ιδίως την άνοιξη (σμηνουργίας,αντικατάστασης κτλ.) και προτιμήστε αυτόν που βρίσκεται σε κελιά που μόλις έχουν αρχίσει να σχηματίζονται και όχι από μεγάλα ή κλειστά.Η διαφορετική χημική σύσταση του πολτού στα διάφορα στάδια έχει αντίκτυπο στην μικρή μας προνύμφη και πιθανώς πολτός από μεγάλα κελιά να την επηρρεάσει αρνητικά.Άλλο να δίνεις στο μωρό σου αλεσμένη φρουτόκρεμα και άλλο κομμάτια φρούτων,αλλό να δίνεις μητρικό γάλα κι άλλο ΔΕΛΤΑ (δεν έχω τίποτα με την συγκεκριμένη εταιρία)..

Εαν δεν έχουμε βασιλικό πολτό, λίγο ζαχαρόνερο χλιαρό (ή μελόνερο καλύτερα ή και αραιωμένο στραγγιστό γιαούρτι ακόμα) πολύ αραιό αρκεί και κάνει την δουλειά του.Ή ακόμη και όρος φαρμακείου εαν θέλουμε να τηρούμε τους απόλυτους κανόνες υγιεινής.Η προνύμφη μας μπαίνει πάντα στο κέντρο του πλαστικού κελιού κι αν έχει λίγο πολτό απ το μητρικό της κελί ακόμη καλύτερα.

Κοιτάξτε να παίρνετε ιδίου μεγέθους (ηλικίας) προνύμφες και όχι μια μικρή,άλλη μεγαλύτερη κτλ. για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως όταν σκάσουν τα βασιλικά κελιά.

Προτιμήστε πλαστικό ή ξύλινο βελονάκι εμβολιασμού (και όχι μεταλλικό όπως φαίνεται στην παρακάτω φώτο).

Η ιδιαίτερη φυσικοχημική και ηλεκτρομαγνητική σύσταση του μετάλλου δεν συνάδει απόλυτα όταν έρχεται σε επαφή με τις βιολογικές διεργασίες και μάλιστα εκείνες που έχουν να κάνουν με την ευθραστη φάση της φυσιολογίας και της ανάπτυξης των βασικών δομών στην  εμβρυακή κατάσταση της προνύμφης.Μια λεπτομέρεια  ναι..αλλά πόσες φορές αυτήν η ρημάδα λεπτομέρεια έκανε την διαφορά.


Η μεταφορά αυτή μπορεί ακόμη να γίνει με ένα λεπτό πινέλο ζωγραφικής ή μια οδοντογλυφίδα με το πεπλατυσμένο της άκρο. Οι προνύμφες των μελισσών είναι πολύ ευπαθείς και γι'αυτό χρειάζεται λεπτός χειρισμός.








Πολύ καλό φαίνεται να έχει αποδειχτεί και το κινέζικο εμβολιαστήρι (ίσως το καλύτερο από αναφορές του εξωτερικού):


Εαν νομίζετε πως το βάλατε καπως λάθος μπορείτε να βάλετε ένα ακόμη σκουλικάκι - προνύμφη..οι μέλισσες θα κρατήσουν αυτό που θέλουν και που αξίζει, και το άλλο θα το πετάξουν.Πειραματικά εμβολιάσα 20 κελιά με δυο προνύμφες στο καθένα και δεν είδα καμιά διαφορά ως προς το ποσοστό αποδοχής.

Μην το ταλαιπωρείται πολύ..είναι ζωντανός οργανισμός κι ας το βλέπετε έτσι ακίνητο και εύθραστο.Αν στεγνώνει ή κολλά το εμβολιαστήρι σας,λιπαίνετε το με το σάλιο σας που και που.Δεν κάνει κακό..

Γενικά στον χώρο εμβολιασμού (ας πούμε μες στο αυτοκίνητο σας στην χειρότερη αν δεν έχετε αποθήκη/εργαστήριο δίπλα σας) πρέπει να υπάρχει μια σχετική υγρασία,όχι αέρας, λίβας,όχι έντονα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα (όταν είναι να ξεσπάσει καταιγίδα δηλαδή)
 και 

..μακρια από τον ήλιο (σε σκιά),οι υπεριώδεις ακτίνες που εμείς δεν τις βλέπουμε  στρεσάρουν ή και καταστρέφουν την προνύμφη!Ο γόνος αναπτύσεται και μεγαλώνει ομαλά στο υγρό ζεστό σκοτάδι, όπως το έμβρυο στην κοιλιά της εγκυμονούσας γυναίκας..

.. και αφού εμβολιάσουμε προσέχουμε η βασιλόβεργα να ειναι πάντα σε σχετικά κάθετη θέση (γενικά να μην αλλάζει θέσεις πάνω-κάτω,δεξιά-αριστερά..δεν είναι σακί με πατάτες) και τυλιγμένη με υγρή πετσέτα (ή μέσα σε πλαστική σακούλα) όταν έξω έχει ξεραιλα
 μέχρι να μεταφερθεί στο ορφανό μελίσσι..αν είμαστε μακριά.

Πάντως οι προνύμφες είναι αρκετά ανθεκτικές (ιδίως αυτές που έχουν αρκετό εργατικό-βασιλικό πολτό δίπλα τους) και υπάρχουν παραδείγματα που έμειναν 2-4 ωρες εκτός μελισσιού και έγιναν εντούτοις δεκτές!!







Να ακόμη δυο λεπτά σημεία που χρίζουν προσοχής:
ΠΡΟΣΟΧΗ 1..πριν μεταφέρουμε την βασιλόβεργα στο μελίσσι αποπεράτωσης "σκουπίζουμε" με την μελισσοκομική μας βούρτσα όλες τις παραμάνες πάνω απ το μελίσσσι έναρξης και την μεταφέρουμε καθαρή στο αποπεράτωσης!Δεν χρειάζετε άλλο σχόλιο για αυτό..
ΠΡΟΣΟΧΗ 2..στο μελίσσι αποπεράτωσης πριν μεταφέρουμε την βασιλόβεργα και κατά την διάρκεια που φτιάχνονται τα βασιλοκέλια της βασιλόβεργας μας, καταστρέφουμε όσα τυχόν  βασιλικά κελιά αντικατάστασης έχει δημιουργήσει το μισό-ορφανό κομμάτι του μελισσιού στα πλαίσια του ανοιχτού του γόνου  (αφού όπως είπαμε έχουμε εγκλωβίσει σκόπιμα την βασίλισσα), διότι  υπάρχει  κίνδυνος  οι μέλισσες να καταστρέψουν τις δικές μας προνύμφες που τις προσφέρουμε.Μπορεί και να μην υπάρχουν αλλά ποτέ δεν ξέρεις..




Ξανατονίζω πως ποτέ δεν τινάζουμε ένα πλαίσιο ή βασιλόβεργα όπου πάνω της υπάρχουν τα βασιλικά κελιά μας.Πάντα χρησιμοποιούμε την μελισσοκομική μας βούρτσα και αυτήν με απαλές κινήσεις.Η παραμικρή μετακίνηση της προνύμφης στο κελί μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την διακοπή της τροφοδοσίας της.Γι αυτό (πέρα από τους ιδιαίτερους λόγους δεκτικότητας στο αποπεράτωσης) έχουμε δει πως κελιά που έγιναν δεκτά στο έναρξης όταν πήγαν στο αποπεράτωσης απορρίφτηκαν.

Και φυσικά δεν την τινάζουμε το πλαίσιο από το οποίο θα πάρουμε τις προνύμφες για εμβολιασμό!



Όταν σφραγίσουν τα κελιά και για τις τρεις επόμενες μέρες δεν ενοχλούμε το μελίσσι αποπεράτωσης και δεν μετακινουμε τις βέργες.Είναι μέρες της ευαίσθητης φάσης όπου υφαίνεται το κουκούλι,εχουμε την 5η και τελευταία  αποδερμάτωση της προνύμφης και σχηματισμός της νύμφης,δημιουργία εσωτερικών οργάνων και ματιών.
Νύμφη (pupa) βασίλισσας 8μισι μέρες μετά τον εμβολιασμό ηλίκιας 11 περίπου ημερών


Συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε άσχετα αν οι παραμάνες έχουν πια τελειώσει το έργο τους,λιγότερο βέβαια και πιο αραιό σιρόπι.Σειρά έχουν οι κτίστριες που θα δυναμώσουν και θα κάνουν γλυπτική και ενίσχυση στο βασιλοκέλι.Δεν υπάρχει καλύτερη εικόνα στην βασιλοτροφία από ένα καλοσχηματισμένο,με σωστό μήκος και με έντονο ανάγλυφο βασιλοκέλι!

Ένα τέτοιο βασιλοκελι θα μπορεί, και μαζί με την βοήθεια του μελισσοσμήνους, να κρατήσει την τόσο απαραίτητη θερμορυθμιστική ικανότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έξοδο της παρθένας μάνας και επιπρόσθετα θα είναι ανθεκτικό και θα αποροφά τους εξωτερικούς εχθρικούς κραδασμούς που θα έκαναν κακό στην φυσιολογική μεταμόρφωση της νύμφης σε τέλειο έντομο!




Περιμένουμε λοιπόν, κι όταν τελικά συμπληρωθούν 9 με 10 μέρες μετά τον εμβολιασμό, καλά είναι να εγκλωβίσετε τα ώριμα σφραγισμένα βασιλοκέλια με τα ειδικά πλαστικά κλουβάκια περιορισμού της νέας μάννας γιατί ποτέ δεν ξέρεις..

..αν από λάθος ας πούμε χρονικό χειρισμό μας κατά την επιλογή προνύμφης στον εμβολιασμό ή επικρατούν σχετικα υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή, βγει μία βασίλισσα πρώτη και είναι ελευθερη,  πολύ εύκολα μπορεί να σκοτώσει όλες τις υπόλοιπες αδερφές της που δεν πρόλαβαν ακόμη να ξεμυτίσουν, χαλώντας τα κελιά.Εδώ κολλάει και η διαπίστωση πως ..το πιο δύσκολο πράγμα στην βασιλοτροφία γενικά είναι το timing (χρονισμός)!!

Κάντε το με απαλές κινήσεις και γρήγορα πάλι μέσα στο αποπεράτωσης,μην ταρακουνάτε τα κελιά και σιγουρευτείτε πως είναι ζεστά εκεί που το κάνετε.Το κελί θέλει ζεστασιά (μια θερμοκρασία από 32,5 εως 35 βαθμούς) κάτι που πετυχαίνετε όταν περιτρυγιρίζετε από μέλισσες.Φανταστείται την κλώσσα κότα.. Αυξομειώσεις της θερμοκρασίας (κόντρα σε δυνατό ήλιο καταμεσήμερο ή αντίθετα όταν φυσά ψυχρό αεράκι) μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξης της νέας μάνας.



Εδώ θέλω να σημειώσω πως όταν είναι ελεύθερο το βασιλοκελι δηλ. χωρίς πλαστικό κλουβάκι τότε λίγο πριν σκάσει, οι μέλισσες κατά ένα μαγικό τρόπο,βοηθούν την εγκλωβισμένη 
μελλοντική τους μάνα να το κόψει πιο εύκολα με το να μασουλάνε λίγο-λίγο το κερί στην άκρη του και να αφήνουν μόνο το σκουρο-καφέ κουκούλι που βρίσκεται απο κάτω.
Βέβαια μια ήδη καλοταισμένη και δυνατή μάνα δεν το έχει ανάγκη αυτό.Στριφογυρνάει όπως είναι κάθετα γύρω απ τον ευατό της και με τις σιαγόνες της κόβει το κουκούλι/κερί εντελώς ομοιόμορφα και κυκλικά και πετάγεται ζωηρή έξω.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο την στιγμή της εξόδου σε τεχνητό εκκολαπτήριο:


Οπότε όταν τοποθετήσετε το βασιλοκέλι στο κυψελίδιο σύζευξης ή στην παραφυάδα βγάζετε φυσικά το πλαστικό κλουβί (άν το έχετε φυσικά βάλει).

...Εκτός και άν περιμένετε να βγει η νέα παρθένα βασίλισσα μέσα στο κλουβί και μετά να την κάνετε εισαγωγή στην ορφανή παραφυάδα ή στο κυψελίδιο.

Το να βγει μια βασίλισσα μόνη της μέσα σ ένα πλαστικό κλουβί σίγουρα δεν είναι το ιδανικό.Η Φύση δεν το κάνει αυτό..
Η νεοεκκολαπτόμενη βασίλισσα έχει αμέσως την ανάγκη περιποίησης,τροφοδότησης και φροντίδας από τις μέλισσες γιαυτό μην την αφήνεται πάνω από λίγες ώρες στο πλαστικό κλουβί γιατί με την πάροδο του χρόνου μειώνεται δραματικά η ωογεννητική της ικανότητα.

Προτιμήστε να δίνετε βασιλοκέλι σε παραφυάδα,πενταράκι ή σε τριπλοκυψελίδιο και έλευθερη παρθένα μάνα σε απλό μίνι κυψελίδιο για τους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.





Ρίσκο?..δεν νομίζω.
Ανοίξτε το µελισσάκι σύζευξης/παραφυάδα μετά από 13 με 14 μέρες μετά τον εμβολιασμό προσεκτικά χωρίς καπνό (γενικά τον καπνό πρέπει να τον ξεχάσετε για λίγο στην βασιλοτροφία) και με καλό καιρό και τσεκάρεται το βασιλικό κελί. 
Πολύ καλές βασίλισσες που έχουν εκκολαφθεί ομαλώς και έγιναν τελείως δεκτές από την παραφυάδα σπάνια θα την κόψουν ακόμα κι αν ανοίξεις την κυψέλη πριν από το απαιτούμενο χρόνο.Αν η βασίλισσα είναι χάλια ανοίξεις-δεν ανοίξεις,κάποια στιγμή θα την αλλάξουν οι μέλισσες εν καιρώ.
Καλές βασίλισσες παράγονται όταν η τροφοδοσία με πολτό έχει γίνει με τόση αφθονία που ακόμη και μετά την έξοδο της νέας μάνας να περισσευει στο βάθος του ανοιγμένου βασιλικού κελιού ξεραμένος υποκίτρινος βασιλικός πολτός!Το κυκλικά κοµµένο κάτω άκρο του είναι ένδειξη ότι η βασίλισσα εκκολάφθηκε φυσιολογικά (μπορείτε να δείτε και το χαρακτηριστικό "καπάκι" όπως στην παρακάτω φωτο)..

..ενώ το κατεστραµµένο τρύπιο κέντρο και το ανέπαφο άκρο σηµαίνει ότι η βασίλισσα δεν εκκολάφθηκε αλλά θανατώθηκε από τις µέλισσες ή στην χειρότερη είναι παρατημένη και ψόφια μέσα στο κουκούλι της.Διαλύστε την παραφυάδα,δεν έχει νόημα να υπάρχει.


Aν τέλος το βασιλοκέλι δεν έχει ανοιξει ακόμη από πουθενά και ταυτόχρονα είναι παρατημένο από τις μέλισσες τότε το πιθανότερο είναι να είναι "κλούβιο" με νεκρή την βασίλισσα μέσα του.





Στοπ!!..Ξεχάσαμε να πούμε δυο λόγια για το μελίσσι αποπεράτωσης..
 Το μελίσσι αυτό πρέπει να είναι επίσης πολύ καλό και δυνατό με πολλές νεαρές παραμάνες και καλοταισμένο με σιρόπι (θα χτίσει τα κελιά) και γυρεόπιτα (θα βάλει κι αυτό ακόμη λίγο πολτό) τουλάχιστον 3-5 μέρες πριν αφού αυτό θα βγάλει τα κάστανα απ την φωτιά.Μπορεί να είναι:
α)Δυόροφο

Η βασίλισσα τότε περιορίζεται στον κάτω όροφο με βασιλικό διάφραγμα ο οποίος έχει τα περισσότερα μέλια και τον σφραγισμένο γόνο.Πάνω το μελισσι πρέπει να είναι πάλι πολύ σφιχτό και φροντίζουμε να υπάρχει κλειστός αλλά και αρκετός ανοιχτός γόνος έτσι ώστε να είναι γεμάτος ο όροφος από πολλές παραμάνες.Η βέργα με τα 10-15 (ή 20 το πολύ) αρχινισμένα κελιά μπαίνει στο κέντρο του ορόφου.Ο όροφος να είναι ζεστός και σφιχτός αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα.Δίπλα να έχει πλαίσιο με πολλές γύρες.Επειδή στον πάνω όροφο θα εγκλωβιστούν κηφήνες λόγω του διαφράγματος μπορούμε να βάλουμε περιμετρικά πάνω απ την γονοφωλιά ένα πηχάκι υψους 9mm με έξοδο για αυτούς.
Κάτι που πρέπει να προσέξουμε εδώ είναι πως υπάρχει περίπτωση οι μέλισσες στο αποπεράτωσης να χτίσουν πάρα πολύ τα κελιά γύρω-γύρω,κάνοντας συσσωματώματα και γλώσσες πράγμα που δεν το θέλουμε.Για αυτό μολις σφραγίσουν τα κελιά καλό θα ήταν να βάλουμε 1-2 άχτισα πλαίσια στην θέση 2 και 8.
Και κάτι ακόμα..υπάρχει περίπτωση,αν η βασίλισσα ,που είναι εγκλωβισμένη κάτω, είναι λεπτούλα σχετικά να καταφέρει να περάσει το διάφραγμα και τότε κλάφτε τα κελιά!Σπάνιο, αλλά έχει γίνει.. 


β)Μονόροφο
Μπορούμε επίσης αντι για δυο ορόφους να χρησιμοποιήσουμε ένα (δυνατό μονοώροφο μελίσσι) όπου στο ένα άκρο απομονώνουμε την βασίλισσα με ειδική κάθετη μεταλλική θήκη ενός ή καλύτερα δύο ή τριών πλαισίων.Μονοόροφο χρησιμοποιούμε συνήθως σε πρωιμες βασιλοτροφίες νωρίς την άνοιξη.

Προσοχή θέλει μόνο όταν εισάγουμε το πλαισιο μέσα στην θήκη να μην τραυματίσουμε την βασίλισσα..καλό θα ήταν να την πιάσουμε πρώτα και να την βάλουμε τελευταία αφού μπει όλο το πλαίσιο/α μέσα στη θήκη.

Προσωπικά θα επέλεγα (αν το έχω) ένα δυόροφο αποπεράτωσης παρά να εγκλωβίσω την βασίλισσα σε μονόροφο.Όχι ότι έχει διαφορά στη κατασκευαστική ποιότητα των κελιών..απλά σκέφτομαι το σοκ της που θα υποστεί η βασίλισσα.Είπαμε και το ξανατονίζω..Η βασιλοτροφία,για να είναι επιτυχημένη, θέλει όσο τον δυνατόν λιγότερη και διακριτικότερη-άλλα ορθώς προγραματισμένη επέμβαση απ τον μελισσοκόμο.
Επίσης όσο πιο απομακρυσμένα είναι τα κελιά απ΄την φερομόνη της βασίλισσας τόσο καλύτερα φροντίζονται και σε ένα μονό αυτό για να γίνει πρέπει τα κελιά να μπουν όσο το δυνατόν απ'την άλλη άκρη.Και τέλος ένα διπλό έχει περισσότερες παραμάνες από ένα μονό!





Τα κυψελία σύζευξης /παραφυάδες

Τα κυψελίδια σύζευξης είναι µικρές κυψέλες που περιέχουν λίγο γόνο, λίγο πληθυσµό και τροφή και αρχικά είναι ορφανά. Μπορεί να είναι µικρά σε µέγεθος, µέτρια ή µεγάλα. Η δηµιουργία των κυψελιδίων σύζευξης γίνεται ως εξής:

α) από κανονικά δυνατά µελίσσια παίρνουµε ένα ή δύο πλαίσια µε σφραγισµένο γόνο αποκλειστικά.Με ανοιχτό γόνο πρώτον πιθανόν να κάνουν δικά τους βασιλοκέλια πράγμα που δεν θέλουμε, δευτερον θέλουμε όση περισσότερα φροντίδα στο εισαγώμενο βασιλοκελι και να μη ασχολούνται με την θρέψη άλλων προνυμφών και τρίτον αν υπάρχουν αυγά από την προηγούμενη μάννα τότε οι μέλισσες πιθανών να σκοτώσουν την αγονιμοποίητη ακόμα νέα βασίλισσά μας.
  Επίσης παίρνουμε κι ένα πλαίσιο µε µέλι, µαζί µε τις µέλισσες που βρίσκονται πάνω. 
Φυσικά προσέχουµε να µην πάρουµε µαζί τη βασίλισσα.
Αυτά τα πλαίσια  τα τοποθετούµε στο κυψελίδιο σύζευξης, µαζί µε µια κτισµένη και άδεια κηρήθρα.Στη μέση βάζουμε εννοείται το πλαίσιο με το γόνο/ους.

β)Τροφοδοτούμε απαραίτητα µε σιρόπι ή ζαχαροζύμαρο.
Όση πιο καλοταισμένη είναι η ορφανή παραφυάδα (σε αυτό βοηθάει αν υπάρχει και η άφθονη εξωτερική νεκταροέκρισση) τόσο πιο εύκολα δέχεται το κελί και έτσι αντί για ένα πλάισιο μέλι μπορούμε να βάλουμε και δευτερο έαν έχουμε φυσικά.
Eδώ όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε να μην προκαλείται λεηλασία. Πρέπει να αποφεύγονται οι εξωτερικοί τροφοδότες και ιδίως εκείνοι που έχουν διαρροές.Πάντα απογευματινές ώρες.Η είσοδος τους περιορίζεται, ώστε να µειωθεί η πιθανότητα λεηλασίας.Δηµιουργούμαι τα κυψελίδια αργά το απόγευµα, ώστε οι µέλισσες που τα εγκαταλείπουν να µην τα «αναφέρουν» ως πηγή τροφής στην κυψέλη τους, γεγονός που οδηγεί σε λεηλασία.Οι συλλέκτριες είναι μεγάλα "καρφιά" και έτσι πρέπει να είναι βέβαια..
Η λεηλασία φυσικά μπορεί να περιοριστεί αρκετά αν και τα υπόλοιπα μελίσσια του μελισσοκομείου μας είναι πρόσφατα ταισμένα από εμάς ή έχουν επαρκή αποθέματα.




γ) Συνήθως µεταφέρουµε τα κυψελίδια/παραφυάδες σε απόσταση τουλάχιστον 3 – 5 χιλιόμετρα μακριά, ώστε οι συλλέκτριες να µη γυρίσουν στην αρχική τους κυψέλη.

Αν δεν γίνεται να μεταφερθούν, παραμένουν στο μελισοκομειο μας αφού:
1) το πλαίσιο/α με το μέλι το βάλουμε άδειο χωρίς τον πληθυσμό του μιας και οι περισσότερες θα είναι συλλέκτριες και θα γύριζαν πρώτον πίσω και δευτερον θα “κάρφωναν” το κυψελίδιο μας στην κυψέλη τους..οπότε λεηλασία!
2)Κλείσουμε την είσοδο αμέσως και για μια νύχτα ως την άλλη μέρα το απόγευμα με σκοπό να χαθεί η μνήμη της τοποθεσίας της αρχικής κυψέλης και να μονιάσουν οι μέλισσες μέσα στο κυψελίδιο.Νομίζω πως η μνήμη μπορεί να χαθεί ευκολότερα αν σχηματιστούν τα κυψελίδια το πρωί ή νωρίς το μεσημέρι,κλείσουμε την είδοσο αμέσως και την ανοίξουμε την άλλη μέρα ή την μεθεπόμενη το πρωί.Καλά θα ήταν μέσα στην παραφυάδα/κυψελίδιο να αφήσουμε και ένα σφουγγάρι ή κομμάτι απο αφρολέξ υγραμένο με νερό.
3)Τα πλαίσια που παίρνουμε ιδίως εαν είναι από διαφορετικές κυψέλες τα ψεκάζουμε με νεροτσιπουρόμελο για να χαθούν οι οσμές της μητρικής κυψέλης. 
4)Γενικά οι  παραφυάδες να είναι κάπως παράμερα και σε πιό σκιερό μέρος (οι μέλισσες προσανατολίζονται από το πολωμένο ηλιακό φως) και οι πόρτες τους να κοιτάνε σε άλλη κατευθυνση σε σχέση με αυτές του υπόλοιπου μελισσοκομείου.


δ) την επόµενη ή την μεθεπόμενη µέρα (αφού τσεκάρουμε για τυχόν δικά τους αρχινισμένα βασιλικά κελιά) σφηνώνουμε ανάμεσα στα πλαίσια κοντά στο γόνο και κεντρικά ένα σφραγισµένο βασιλικό κελί,πάντα κάθετα και με προσοχή να μην το ζουλήξουμε από τα πλάγια ή από την μύτη!
Να σκέφτεστε πάντα πως το βασιλοκέλι θέλει την απαιτούμενη ζεστασιά του για να εκκολαφθεί ομαλώς και έγκαιρα.
Για μεγαλύτερη προστασία μπορούμε να τυλίξουμε το βασιλοκελι ελαφρά γύρω-γύρω με ενα κομμάτι αλουμινόχαρτο αφήνοντας κενό το κάτω άκρο του κελιού ώστε να εκκολαφτεί η βασίλισσα.Το αλουμινόχαρτο θα εμποδίσει τις μεγάλες σε ηλικία εργάτριες να καταστρέψουν το βασιλοκέλι από τα πλάγια.
















Στην παραπάνω φώτο μας, φαίνεται πως το κελί το βάλαμε πάνω-πάνω αν και καλύτερα θα ήταν να μπεί ακόμη πιο εσωτερικά κάτω απ τα μέλια της κηρηθρας καρφωμένο κάθετα ιδίως εαν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και η παραφυάδα είναι πολύ μικρή.
Επίσης πάνω ακριβώς από το βασιλοκελί μορούμε να βάλουμε ελαφρά ένα κομμάτι ζαχαροζύμαρο για να κρατάει ζέστη από κάτω αφού θα προσελκύσουμε μέλισσες γύρω του.
Και ακόμη καλύτερα απομονώνουμε τα πλαίσια από τον υπόλοιπο κενό χώρο με ένα κάθετο κομμάτι χαρτόνι χοντρό ή φελιζόλ.
Ξαναλέω..να σκέφτεστε πάντα πως το βασιλοκέλι θέλει την απαιτούμενη ζεστασιά του για να εκκολαφθεί φυσιολογικώς και στο σωστό χρόνο.Μην υποτιμάτε τις λεπτομέρειες και μην τσιγουνεύστε στις εργατώρες σας..θα ανταμειφτείται εν καιρώ..

 Για να εισάγουμε παρθένα μάνα που έχει εκκολαφθεί ήδη, προσέχουμε επίσης η ορφανή παραφυάδα να μην έχει καθόλου αυγά ή προνύμφες που μπορεί να σηκώσουν βασιλοκέλια,να είναι καλοταισμένη (στην ανάγκη την τροφοδοτούμε),να γίνει με καλό καιρό,και καλύτερα αν όχι πάντα με κλουβάκι-ζαχαροζύμαρο.

"Για   την   εκτροφή   μιας   βασίλισσας   απαιτείται   ένας   ελάχιστος   αριθμός μελισσών στο κυψελίδιο σύζευξης. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των εργατριών τόσο πιο σταθερή διατηρείται η θερμοκρασία μέσα στο κυψελίδιο ή στην κυψέλη ιδίως όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες (πολύ κρύο ή πολύ ζέστη). Για τις ελληνικές συνθήκες το τριπλοκυψελίδιο είναι το πιο κατάλληλο γιατί περιέχει 4.000-5.000 μέλισσες, που είναι αρκετές για να εκθρέψουν άριστες βασίλισσες ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες."(Πασχάλης Χαριζάνης,Εργαστήριο Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΜΑΝΑΣ ή ΒΑΣΙΛΟΚΕΛΙΟΥ ΣΕ ΜΙΝΙ ΚΥΨΕΛΙΔΙΑ
Η επιτυχημένη εισαγωγή μιας παρθένας μάνας σε μίνι κυψελίδιο (όπως και γενικότερα μιας μάνας σε ορφανό μελίσσι) στηρίζεται σε μερικές απλές αρχές.Η εισαγωγή της παρθένας είναι λίγο πιο ιδιαίτερη από αυτήν της γονιμοποιημένης.Είναι πιο ντροπαλή,φοβισμένη,τρέχει συνέχεια πάνω στα πλαίσια,μπορεί ακόμη και να πετάξει και να φύγει.Η εισαγωγή γονιμοποιημένης μάνας δεν είναι της παρούσας ανάρτησης βέβαια άσχετα αν στηρίζεται πάνω-κάτω στις ίδιες αρχές.Οι οποίες είναι:

α) Όσο μικρότερο είναι το μελίσσι, τόσο ευκολότερα δέχεται μια ξένη βασίλισσα...αλλά επίσης τόσο δυσκολευεται στην θερμορύθμιση. 

β) Οι νεαρές παραμάνες και κυρίως οι μέλισσες που μόλις έχουν εκκολαφθεί, δέχονται καλύτερα τη βασίλισσα παρά οι ηλικιωμένες εργάτριες.

γ)Κρύος και συνεφιασμένος καιρός μειώνει τα ποσοστά αποδοχής μιας νέας μάνας.

δ)Νεκταροέκρισση (ή αντίστοιχα τροφοδότηση) είναι βασική απαίτηση για ομαλή αποδοχή.

ε)Βασίλισσες διαφορετκής ράτσας απ αυτές του μελισσοκομείου μας απαιτούν περισσότερη προσπάθεια για να γίνουν αποδεκτές ομαλά.Όσοι είστε ας πούμε Βόρεια Ελλάδα αποφευγεται να πέρνετε βασίλισσες από Νότια ή νησιά.Προτιμήστε τους βασιλοτρόφους της περιοχής σας, αν ακόμα δεν πειστήκατε πως πρέπει να κάνετε τις δικές σας βασίλισσες.

στ)Στρεσαρισμένο,άρρωστο και πεινασμένο μελίσσι δύσκολα θα δεχτεί την νέα μάνα.

Στηριζόμενοι σε αυτές τις διαπιστώσεις,φτιάχνουμε τα μίνι κυψελίδια το απόγευμα με  νέες μέλισσες και παραμάνες τιναγμένες από άλλα μελίσσια,ψεκασμένες με μελόνερο (ή και με νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει εσανς μελισσόχορτου) και αμέσως μετά βάζουμε την παρθένα μάνα όπως είναι μέσα και βουτηγμένη/αλειμένη καλύτερα και αυτήν σε λίγο μελόνερο.Αν το κυψελιδιο έχει δικά του μέλια αλείφουμε με αυτό την παρθένα μάνα.Αυτό το κόλπο ισχύει βέβαια και για τις κανονικές παραφυάδες.
Κλείνουμε τις πόρτες και τις μεταφέρουμε λίγο μακρύτερα απ΄ το μελισσοκομείο μας.
Κάποιοι βασιλοτρόφοι,όπως ο Μπατσής χρησιμοποιούν επίσης και διοξείδιο του άνθρακα για να ναρκώσουν τις μέλισσες για λίγο ώστε να δεχτούν πιο εύκολα και με επιτυχία την παρθένα μάνα.Δείτε ένα βίντεό τους εδώ.




Στα κυψελίδια-μινιατούρες λοιπόν,που δεν έχουν γόνο, μην επιχειρήσετε να βάλετε απλά σφραγισμένο βασιλοκελί.Η αποτυχία θα αγγίξει το 70%.Δεν έχουν μεγάλη θερμορυθμιστική ικανότητα (καλύτερα να μην έχουν μεγάλες θυρίδες-τρύπες αερισμού),στις μέρες που θα περάσουν μέχρι να σκάσει το βασιλοκέλι θα χαθεί πληθυσμός,είναι ευάλωτες στην λεηλασία (απαιτούν πολύ μικρό πορτάκι),δεν έχουν γόνο να φρονίσουν και να κρατήσουν παραμάνες,πρέπει να ταιστούν γενναιόδωρα με ζυμάρι.Και πρέπει να μείνουν και με κλειστές τις πόρτες μέχρι και 2 μέρες.
Πολλές φορές κατά την γαμήλια έξοδο της παρθένας βασίλισσας από το μίνι κυψελίδιο είναι δυνατόν να συμπαρασυρθεί και ο υπόλοιπος πληθυσμός και να μην ξαναγυρίσει ποτέ..κάτι σαν μικρός αφεσμός.

Εαν ντε και καλά θέλετε να βάλετε βασιλοκέλι πρέπει  κατά το σχηματισμό τους να έχουν στα μίνι πλαίσια σφραγισμένο γόνο κομμένο από άλλα μελίσσια (παίρνετε ένα κανονικό πλαίσιο σφραγισμένου γόνου και κόβεται την κηρήθρα σε κομμάτια με ύψος/πλάτος ανάλογο αυτών του κυψελιδίου σας) ή από πριν να έχουν χτιστεί τα μικρά πλαίσια τους και να έχουν γεμίσει λίγο γόνο σε άλλα μελίσσια,σφιχτό πληθυσμό και καλοταισμένα.Άλλα είναι μια κάποια φασαρία αυτό..
μια βασίλισσά μας που εκκολάφτηκε μέσα στο κυψελίδιο και μάλιστα έχει σφραγίσει και γόνο

Δείτε κάτι σχετικό εδώ
Τα μίνι κυψελίδια γονιμοποίησης έχουν το πλεονέκτημα πως δημιουργούνται από μια χούφτα παραμάνες μέλισσες,δεν είναι δύσκολο να "ορφανέψουν" (ψεκάζονται με νεροτσιπουρόμελο και χάνουν την μυρωδιά της μητρικής κυψέλης),πρέπει όμως να γίνουν την ίδια μέρα που θα βάλουμε μέσα τους την παρθένα μάνα και μόνο παρθένα μάνα,όχι βασιλοκέλι.Ο  ψεκασμός βοηθάει επίσης με το να προσομοιώνεται η "βρεγμένη" εμφάνιση τους με αυτήν της παρθένας μάνας.
Επειδή εμείς δεν είχαμε την πολυτέλεια της βιντεοσκόπησης,θαυμάστε ένα καταπληκτικό βίντεο από τον κ. Θεοδόση Κατσαρό που δείχνει αυτά ακριβώς που είπαμε παραπάνω:


Συμπερασματικά,τα μίνι κυψελίδια ενώ πρώτον έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι απαιτούν μικρό κόστος σε πληθυσμό και βοηθούν αφάνταστα επαγγελματίες βασιλοτρόφους να εκτρέφουν και να αποστέλλουν μαζικά βασίλισσες σε άλλους μελισσοκόμους και δεύτερον μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλοκαιρινές τράπεζες βασιλισσών...εντούτοις απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή στην προετοιμασία και στην διαχείριση τους.Και επιπρόσθετα,τον περισσότερο χρόνο είναι στην αποθήκη μας και μόνο σε ζεστές μέρες βασιλοτροφίας είναι πρέπον να χρησιμοποιούνται.



Υψιλον..δεν έχω κάτι να πώ σ' αυτό το γράμμα..ή μάλλον όχι..

..επειδή το γράμμα "Υ" σημαίνει κυριολεκτικώς ή μεταφορικώς την κοιλότητα (ενίοτε και κατ' αναστροφή την κυρτότητα), όπου συγκρατούνται τα υγρά,όπως π.χ.
οι λέξεις κύμα, βυθός , αυλάκι, ύδωρ, υγρός, υιός (=γεννημένος από υγρή κοιλιά), ύψος, ύδρο-, κτλ.

..και επειδή πάλι ξέχασα να αναφέρω κάτι σημαντικό..ιδού!

Όταν εμβολιάζουμε με το βελονάκι πιάνουμε το σκουληκάκι - προνύμφη ΠΑΝΤΑ από το κυρτό του μέρος (καμπούρα) και ΟΧΙ από το το κοίλο! 




Φυσικά βασιλοτροφία χωρίς σεξ δεν γίνεται!Και το σεξ στην ύπαιθρο θέλει καλό καιρό,αλλιώς αναβάλλεται..και δυστυχώς η φυσική γονιμοποίηση είναι η μόνη φάση της παραδοσιακής βασιλοτροφίας που ο μελισσοκόμος δεν μπορεί να επέμβει καταλυτικά.Αυτό το κομμάτι είναι σχεδόν αόρατο ακόμη και από έναν έμπειρο μελισσοκόμο μιας και η σύζευξη συνήθως γίνεται στον αέρα,μακριά από το μελισσοκομείο αφού το μέσο βεληνεκές πτήσης της παρθένας βασίλισσας είναι στα 2-3 χλμ ενώ του κηφήνα γύρω στα 5χλμ.Λένε πως αν υπάρχει ένα επιλεγμένο κηφηνοτροφείο αυτό καλό θα είναι να απέχει 2,5 περίπου χιλιόμετρα μακριά απ τις παραφυάδες.Ακόμη κι έτσι πολλές μικρές λεπτομέρειες χειρισμού μπορούν να μας δώσουν ικανοποιητικό ποσοστό καλών βασιλισσών.

............
Mετά την έξοδος της απ το βασιλικό κελί η παρθένα βασίλισσα μένει 3 εως και 7 μέρες το πολύ στο κυψελίδιο για τις πρώτες περιποιήσεις και φροντίδες και μετά προετοιμάζεται,γίνεται πιο ελαφριά λίγο,βγαίνει έξω και κάνει την πρώτη της νυφική πτήση.Αν γονιμοποηθει αμέσως (που είναι το καλύτερο) και δεν χρειαστεί δευτερο γαμήλιο ταξίδι τότε περνούν άλλες 3-4 μέρες περίπου σε αδράνεια και μετά αρχίζει να γεννά.



Χωρίς να ενοχλούμε πια την παραφυάδα (ακολουθώντας τον γενικό κανόνα), την αφήνουμε, και 10 μέρες εως και 2 περίπου βδομάδες (για να είμαστε σίγουροι) μετά την τοποθέτηση του βασιλοκελιού στο κυψελίδιο, επιθεωρούνται τα κυψελίδια σύζευξης/παραφυάδες προσεχτικά. Γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν αυγά σηµάδι ότι η βασίλισσα έχει συζευχθεί. Στην αρχή της γέννας καθώς επίσης και στα µικρά αδύνατα κυψελίδια που έχουν περιορισµένο διαθέσιµο χώρο, η άπειρη ακόμη βασίλισσα πιθανόν να τοποθετήσει και περισσότερα από ένα αυγά σε κάθε κελί.Το είδαμε κι αυτό..(Βέβαια αυτά τα αυγά τα βρίσκουμε στον πυθμένα του κελιού, σε αντίθεση μ'αυτά που γεννούν οι ψευδομάνες (εργάτριες σε αρρενοτόκο) που είναι κυρίως στα τοιχώματά του αφού οι κοιλιά τους δεν φθάνει τελείως μέχρι κάτω όπως της βασίλισσας).Μέχρι να κλείσει γόνο καλά είναι να μην το ενοχλούμε.

Άν μέσα στην παραφυάδα η νεαρή μάνα γεννά κανονικά θα δούμε απ έξω να αυξάνεται η εισροή γύρης ενώ αν ανοίξουμε, στα πλαίσια τα μέλια σηκώνονται ψηλά και στο κέντρο καθαρίζεται ο χώρος για να υποδεχτεί τα νέα αυγά.Γέννα χωρίς γύρη δεν υπάρχει..κι ας ταιζετε όσο σιρόπι θέλετε!Μελίσσι που δεν φέρνει γύρες είναι κακό σημάδι.Για αυτό καλά είναι η γυρεοφορία να είναι έντονη κατά την φάση αυτήν που βγαίνει η παρθένα μάννα για σύζευξη..θα την βοηθήσει πολύ.Μελίσσι που αποθηκευει και κατεβάζει μόνο μέλια μέχρι κάτω στην κηρήθρα είναι κακό σημάδι στην φάση αυτήν βέβαια.Μελίσσι/παραφυάδα που βουίζει περίεργα και είναι ενίοτε νευρικό κι επιθετικό είναι κακό σημάδι.Κηφήνες που δεν γίνονται δεκτοί και αποβάλλονται άρον-άρον απ την παραφυάδα είναι κακό σημάδι.Σκύψτε μπροστά στη πόρτα της κυψέλης και δείτε πως δουλευουν..μερικές φορές δεν χρειάζεται να ανοίξεις την κυψέλη για να καταλάβεις πράγματα.
Εδώ να αναφέρω μια εξαίρεση...αν περάσουν πολλές μέρες που είναι ορφανό ένα μελίσσι ή μια παραφυάδα τότε ναι μπορείτε να δείτε να φέρνουν πάλι γύρες.Αλλά για άλλο λόγο..Οι γύρες αυτές εισρέουν στην κυψέλη με σκοπό να διεγερθούν οι ωοθήκες κάποιων εργατριών,να φουσκώσουν και να αρχίσουν να γεννάνε αγονιμοποίητα αυγά,δηλαδή αρρενοτοκία!


Ίσως μπορεί να έχουμε καθυστέρηση της γέννας που σίγουρα οφείλεται στην μη έγκαιρη γονιμοποίηση της βασίλισσας λόγω άστατων καιρικών συνθηκών,ανεπάρκεια κηφήνων,κακά κυψελίδια,λάθη και ατυχήματα δικά μας,αποτυχημένες μάνες από νωρίς-νωρίς στην φάση του κελιού,χάσιμο της βασίλισσας από πουλιά κτλ.Ένα ποσοστό απωλειών της τάξης 15-20% να το περιμένετε,κι αφού βέβαια έχετε κάνει σωστά όλα τα προηγούμενα βήματα.

Δυστυχώς όμως, αν η νέα μάνα δεν αρχίσει να γεννάει έγκαιρα (το πολύ 4-5 μέρες μετά την εκκόλαψή της να έχει βγει απ το κυψελίδιο για γαμήλια πτήση - και χωρίς να είμαστε αυστηροί παρακαλώ) τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για μια δυνατή και παραγωγική βασίλισσα σε βάθος χρόνου.Εσύ που με διαβάζεις τώρα δεν θα την κρατούσες,εγώ ναι..και αντίστροφα.Ο καθένας κάνει τα κουμάντα του.Αν η βασίλισσα έχει αυγά στην 10 εως 12η μέρα μετά της εκκόλαψή της δεν θες τίποτε άλλο..




Ψήγματα βιοδυναμικής μελισσοκομίας ..Ξέρω πως φαίνεται σε πολλούς μεταφυσικό ή κάπως περίεργο ή και αντικρούει την πεπατημένη ακαδημαική μου μόρφωση ως βιολόγος..αλλά κάποιοι παλιοί ξέρουν καλύτερα την φύση και την αυρα της μέλισσας, όπως ο φίλος και οξυδερκής μελισσοκόμος Κώστας Κ. που,κοντά στα άλλα, με συμβούλευσε κι αυτό:

..Να αρχίζουμε την βασιλοτροφία τις μέρες της νέας σελήνης, όταν γεμίζει το φεγγάρι,τότε που οι χυμοί της φύσης παίρνουν τα πάνω τους..(κάπως σαν την παλίρροια) και όχι μετά την πανσέληνο.Κρατήστε το!
Θα θελα να συμπληρώσω και άλλα για αυτό το θέμα,από δική μου έρευνα, αλλά ξέρω πως θα ξεφύγουμε πολύ..




Ως επίλογος, τίποτα δεν θα ήταν καλύτερο για εσάς που αντέξατε την ανάγνωση του κειμένου μέχρι εδώ, από ένα ιδιαίτερο και  χιουμοριστικό φωτογραφικό στιγμιότυπο της ανοιξιάτικης βασιλοτροφίας μας (βασιλισσοτροφίας καλύτερα - δεν εκτρέφουμε καμιά Βασίλω εδώ..απορώ ακόμη πως επικράτησε αυτός ο όρος).Σαν λεζάντα δεν μπορώ να μην βάλω τα λόγια ενός μεγάλου βασιλοτρόφου (άντε πάλι με την βασίλο..) της Αμερικής,του Jay Smith.
"The inferior queens caused by using the emergency method is because the bees cannot tear down the tough cells in the old combs lined with cocoons. The result is that the bees fill the worker cells with bee milk floating the larvae out the opening of the cells, then they build a little queen cell pointing downward. The larvae cannot eat the bee milk back in the bottom of the cells with the result that they are not well fed. However, if the colony is strong in bees, are well fed and have new combs, they can rear the best of queens. And please note-- they will never make such a blunder as choosing larvae too old."  
  
και πάλι!!ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ, ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΑΠΟΥΤΗ από την Λάρισα,μεγάλο μελισσοκόμο και πάνω απ'όλα άνθρωπο.Του χρωστάμε άπειρα ευχαριστώ και του ευχόμαστε από καρδιάς τα καλύτερα!! 



Σχόλια,παρατηρήσεις,ενστάσεις,συμβουλές

..είναι φυσικά ευπρόσδεκτες




Διαβάστε περισσότερ Βυσσινί Μέλισσα: Το Αλφαβητάρι μιας καλής βασιλοτροφίας - Συμβουλές και διαπιστώσεις http://visini-melissa.blogspot.com/2012/06/blog-post.html#ixzz2FynJBdwX
Under Creative Commons License: Attribution

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου