Στερεα Υλικα
Το μέλι είναι μερικώς χωνευμένη τροφή την οποία οι μέλισσες αποθηκεύουν κατά την μακρά διαρκεια των χειμερινών μηνών,όταν τα φυτά και τα άνθη δεν΄είναι σε άνθηση για να διαθέτουν το νέκταρ τους. Κάθε εργαζόμενη μέλισσα μπορεί να αποδώσει μόνο 1/12 της κουταλιάς μέλι σ' όλη της την ζωή ,και μόνο δύο κουταλιές απ' αυτό της δίνει αρκετή ενέργεια ώστε να ταξιδέψει για μία φορά γύρω από όλο τον κόσμο!
Η παραγωγή του μελιού και η χρήση του έχει μια πολύ μακρά ιστορία. Πιστευεται ότι η πρακτική συγκομιδής του μελιού χρονολογείται ήδη πριν από τουλαχιστον 15.000 έτη ,όπως αποδεικνύεται από τις ζωγραφιές των σπηλαίων που βρέθηκαν στην πόλη Βαλένθια της Ισπανίας .Ωστόσο,το μέλι δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για βρώση. Ακόμη και όπως υποδηλώνει η προέλευση του ονοματός του έχει μία σημαντική ,ιερή σημασία —η λέξη “μέλι” προέρχεται από την αρχαία Εβραϊκή λέξη "μαγεύουν " .” Στην Εβραϊκή παράδοση ,το μέλι θεωρείται ως kosher, αν και παράγεται από μη -kosher όντα —υπτάμενα έντομα. Οι ραββίνοι της Talmud συζητούν διεξοδικά αυτή την έρωτηση και για να μας δώσουν να καταλάβουμε θεωρούν ότι πρέπει να θυμόμαστε πως ,στο αρχαίο Ισραήλ,η μελισσοκαλλιέργεια αναπτύχθηκε πολύ αργότερα από τα Βιβλικά Χρόνια—κάπου πριν 3,000 χρόνια. Η κλασσική Βιβλική διδασκαλία αναφέρει ότι οι άγριες μέλισσες δεν πιστεύεται ότι παράγουν μέλι αλλά απλά μεταφέρουν το νέκταρ των άνθεων στην κυψέλη τους και το αποθηκεύουν σαν ένα χρυσαφένιο υγρό. Σήμερα πραγματικά γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες παράγουν μέλι, χάρη στα ειδικά ένζυμα που συντιθεται στο σώμα του εντόμου.Σ΄αυτή την διαδικασία ,οι σάκχαρίτες από το νέκταρ των άνθέων μετατρέπονται σε μέλι μέσω των πολυάριθμων κύκλων της παλινδρόμησης(αποβολή του αχώνευτου υλικού από το στόμα) μέχρι να να γίνει εν μέρει η πέψη του.
Σ' όλες τις ιερές γραφές σε Ανατολή και Δύση ,το μέλι θεωρείται
μεταφορικά σαν καλότυχία.Η Γη της Επαγγελίας μεταξύ της Μεσογείου
θάλασσας και του Ιορδάνη ποταμού-της Χαναάν-είναι το "μέρος όπου ρέει
μέλι και γάλα." Σε πολλούς άλλους πολιτισμούς παρουσιάζεται ως σύμβολο
της γλυκιάς ζωής και της ευημερίας όπως στην Iουδαϊκή παράδοση,όπου
ακόμη βαστάει ειδική θέση ως ένα από τα σύμβολα του Rosh Hashanah—της
Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς. Στην Κέλτική Μυθολογία , ένα ποτάμι από μέλι και
κρασί —υδρόμελο— περνά μέσα από τον παράδεισο και οι μέλισσες είναι οι
αγγελιοφόροι των Θεών. Το υδρόμελο κατέχει σημαντικό ρόλο σε πολλές
παραδόσεις της Κέλτικης κουλτούρας , ως μέσο απονομής της αθανασίας
,καλλιτεχνικής δημιουργίας και γνώσης,χρησιμοποιείται σε ιερές τελετές,
σε μεγάλες τελετές και στην καθημερινή ζωή .Το υδρόμελο είναι ένα δώρο
των Θεών και ποτό για τους βασιλιάδες ,ένα μαγικό ποτό που κάνει
αθάνατους τους ηγεμόνες και τους κατατάσει με τις θεότητες έαν και μόνο
πιούν το "κόκκινο κρασι από αίμα" διασπαρμένο από την Βασίλισσα των
Νεράϊδων .
Αυτό το φυσικό θρεπτικό γλυκαντικό προσφέρει πολλά σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Όχι μόνο αντιπροσωπεύει ένα φυσικό τονωτικό ,αλλά ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δρα θεραπευτικά σε πολλές ασθένειες. Το μέλι θεραπεύει τον πονόλαιμο¨ πολεμάει τα βακτήρια ,τους ιούς και τους μύκητες ,προάγει τον καλό ύπνο,και βοηθάει στους πονοκεφάλους που προέρχονται από την υπερ κατανάλωση αλκοόλ. Τα φυτοπεπτίδια που βρίσκονται στο μέλι δείχνουν να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και να έχουν αντι-καρκινικές ιδιότητες ,ενώ οι έρευνες απέδειξαν ότι μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Στο Ισλάμ ,το μέλι συνιστάται άμμεσα από τον Προφήτη Μωάμεθ για θεραπευτικούς σκοπούς αλλά και για τις άπειρες ευεργετικές του ιδιότητες. Αυτό θεωρείται ,κατά την ίδια λογική, ένα από τα πέντε ελιξήρια της Αθανασίας στον Ινδουϊσμό.
Αλλά, γνωρίζετε ότι το μέλι καθεαυτό είναι λίγο πολύ αθάνατο? Μπορείτε να βάλετε οπουδήποτε λίγο μέλι και να διατηρηθεί για χιλιάδες χρόνια χωρίς να χαλάσει! Για το αληθές ,το μέλι που βρέθηκε στον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ήταν ακόμα βρώσιμο μετά από περισσότερα από 2,000 χρόνια που είχε μείνει θαμμένο στην άμμο στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Μέχρι τώρα ,τα αρχαιότερα υπολλείματα μελιού που έχουν βρεθεί είναι στην Ευρωασιατική χώρα της Γεωργίας ,που χρονολογούνται πριν από 4,700- 5,500 έτη , αλλά οι μέλισσες παραγουν το μέλι εδώ και τουλάχιστον 150 εκατομμύρια χρόνια.
Δυστυχώς, αυτοί είναι δύσκολοι καιροί για τις μέλισσες.Πίσω στο έτος
2006, η ξαφνική και μυστηριώδης εξαφάνιση των μελισσών καταγράφεται για
πρώτη φορά στις Η.Π.Α. Από τότε,οι μέλισσες συνεχίζουν να εξαφανίζονται
χωρίς ίχνος , με επιταχύνόμενο ρυθμό και σε όλο τον κόσμο. Αυτό το
τρομακτικό και ασυνήθιστο φαινόμενο ονομάζεται Διαταραχή Κατάρευσης
Αποικίας /Colony collapse disorder (CCD), και δεν επηρεάζει μόνο
τα αποθέματα μελιού αλλά επίσης θέτει σε κινδυνο τις γεωργικές
καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο, τις οποίες γονιμοποιούν οι μέλισσες . Η
ακριβή αιτία του συνδρόμου δεν έχει κατανοηθεί ακόμα ,αλλά επιστημονικές
έρευνες από την Ευρώπη συνιστούν στο γεγονός πως η χρήση σύγχρονων
φυτοφαρμάκων επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο το ανοσοποιητικό και νευρικό
σύστημα των μελισσών, προκαλώντας τες να εξαφανιστούν από προσώπου γης.
Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρως εμείς θα βρεθούμε αντιμέτωποι
με μια μεγάλη κρίση στην παραγωγή τροφίμων. Είμαι σίγουρη πως γνωρίζετε
πως ότι τρώμε επηρεάζει την υγεία μας, το περιβάλλον μας και τις
κοινωνίες μας. Λοιπόν, εάν θέλετε να βοηθήσετε την κατάσταση,θυμηθείτε
πως κάθε φορά που τρώτε ότι ψηφίζετε με το πηρούνι σας. Διαλέξτε
τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας ,τα οποία βοηθούν στο να δημιουργήσουμε
ένα καλύτερο και φιλικό προς τις μέλισσες κόσμο.Μπορείται να φυτέψετε
ένα μικρό οργανικό φυτώριο στο πίσω μέρος της αυλής σας ή να φυτέψετε
λουλούδια γύρω από το σπίτι σας, όπου θα παρέχεται ένα όμορφο,αρωματικό
και φυσικό βιότοπο για πολλά είδη ζώων .
Στην αρωματοποιϊα ,η σημείωση του μελιού ξεχωρίζει για την απαλή και βαλσαμική της χροιά, που είναι ιδανική να υπογραμμίσει και να τονίσει τις νότες των λουλουδιών.Η μυρωδιά ,καθώς και γεύση του μελιού ,εξαρτάται από το είδος του : μπορεί να είναι έντονα ξυλώδης ,ανθέων,βοτάνων , η ακόμα με άρωμα καπνού. Αυτή η νότα χρησιμοποιείται για να αναδείξει έναν τόνο γκουρμέ στην σύνθεση ,και είναι συνήθως παράγωγον από κερί σε συνδυασμό με άλλα μοριακά στοιχεία που συχνά βρίσκονται στο οργανικό μέλι.
Για παράδειγμα ,ένας αρωματοποιός μπορεί να συνδυάσει το άρωμα του ανθού της μαύρης ακακίας για φλοράλ συνθέσεις ,ή να χρησιμοποιήσει απόσταγμα του πεύκου για να πετύχει μία μελιστάλαχτη( γλυκιά σαν μέλι) νότα.Το απόλυτο κερί λαμβάνεται από την κερήθρα ενός Ευρωπαϊκού είδους μέλισσας—της Apis mellifera—και εκχυλίζεται με αιθανόλη και η αιθανόλη εξατμίζεται. Κατά την διαδικασία αυτή ,το απόλυτο κερί διατηρεί μερικά από τα αρωματικά μόρια της κέρινης ουσίας. Το μέλι μπορεί επίσης να διαλυθεί -αποσταχθεί για να παράγει ένα απόλυτο που είναι υψηλής ποιότητας αρωματικό και τυπικά χρησιμοποιείται στην αρωματοποιϊα για να αποδώσει χρυσαφένιες νότες άμπερου.
Η σημείωση μελιού είναι απαλή και καταπραϋντική .Αυτή εξισορρροπεί όμορφα την σύνθεση και προσθέτει ένα πλούσιο και ζεστό σκηνικό για τα υπόλοιπα συστατικά. Αν θέλετε να εξερευνήσετε την σημείωση μελιού ,προσπαθήστε να την βρείτε στην γλυκύτητα του αρώματος Thierry Mugler’s Angel, το οποίο αποτελε'ι ένα τέλειο παραδειγμα στην ομάδα γκουρμέ. Το Serge Lutens’s Miel de Bois ανοίγει με μία γλυκιά και λαμπερή νότα μελιού , ενώ το Red Door by Elizabeth Arden, χρησιμοποιεί την σημείωση μελιού στην βάση του αρώματος για να μεταφέρει το μήνυμα της χλιδής και της πολυτέλειας. Μπορείτε να απολαύσετε το άρωμα του μελιού στο Miel d`Oranger by Yves Rocher—ένα άρωμα για γυναίκες που συνοδεύεται από μία σειρά από προϊόντα φροντίδας σώματος. Κάτι παρόμοιο μπορείτε να βρείτε στην σειρά Miel & Vanille (Honey & Vanilla) line by L`Occitane en Provence. Εάν ψάχνετε για μοντέρνες εμπορικές εκδόσεις με σημειώσεις μελιού , το Lollipop Bling Honey Perfume By Mariah Carey μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεσθε.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία αναζήτησης με τις νότες search by notes για να προβείτε στην δική σας έρευνα για την ανακάλυψη περισσοτέρων αρωμάτων με μέλι.
Συγγραφέας: Marina Milojević (Mary)
Fragrantica Writer, Translator & Editor
Μετάφραση στα Ελληνικά :*sophi*
Liquid Gold - Honey
07/19/12 05:13:41
By: Marina Milojević
Το γλυκό χρυσαφένιο υγρό το γνωστό ως μέλι είναι ένα από τα πιο
θαυμαστά προϊοντα της φύσης.Το μέλι,το γλυκαντικό της φύσης,είναι μία
παχύρευστη λιχουδιά που παράγουν οι μέλισσες.Υπάρχουν πάνω από είκοσι
χιλιάδες είδη μελισσών ,αλλά μόνο ένα ζευγάρι απ΄αυτές είναι ικανές στην
παραγωγή μελιού. Οι μέλισσες φτιάχνουν αυτή την γλυκιά τροφή χρησιμοποιώντας το νέκταρ από τα λουλούδια,και μία λίβρα απ 'αυτό είναι αποτέλεσμα της εργασίας τριακοσίων μελισσών για ολόκληρη την ζωή τους.Εκτιμάται ότι ένα ολόκληρο μελίσσι πρέπει να επισκεφθεί δύο εκατομμύρια λουλούδια για να μπορέσει να μαζέψει αρκετό νέκταρ που να παράγει μία λίβρα μελιού, και γι' αυτό τον λόγο οι μέλισσες δεν κοιμούνται ποτέ! Αντ' αυτού ,ένα συγκεκριμένο πλήθος από μέλισσες μιας μόνο κυψέλης μπορεί να παράγει τετρακόσια κιλά μελιού κάθε εποχή! |
Το μέλι είναι μερικώς χωνευμένη τροφή την οποία οι μέλισσες αποθηκεύουν κατά την μακρά διαρκεια των χειμερινών μηνών,όταν τα φυτά και τα άνθη δεν΄είναι σε άνθηση για να διαθέτουν το νέκταρ τους. Κάθε εργαζόμενη μέλισσα μπορεί να αποδώσει μόνο 1/12 της κουταλιάς μέλι σ' όλη της την ζωή ,και μόνο δύο κουταλιές απ' αυτό της δίνει αρκετή ενέργεια ώστε να ταξιδέψει για μία φορά γύρω από όλο τον κόσμο!
Από τα περισσότερα από 20,000 είδη μελισσών στον κόσμο,γύρω στα 2,000 απ΄αυτά είναι ενδημικά στο Mexico.Εντούτοις ,η αληθινή μέλισσα παραγωγός μελιού (με τα επτά αναγνωρισμένα είδη και συνολικά 44 υποείδη) μεταφέρθηκαν στον Νέο Κόσμο από τους Ισπανούς κατακτητές, στις αρχές του 16ου αιώνα . Οι ντόπιες φυλές της Αμερικής ονόμασαν τις μέλισσες "οι μύγες του λευκού άντρα" ,γιατι όταν έβλεπαν τα σμήνη να πετούν ήταν ενδεικτικό σημάδι ότι καταφθανουν οι Ευρωπαίοι έποικοι. Αλλά πολύ πιο πριν από τους Ευρωπαίους ,οι Μάγια έπαιρναν το μέλι από τις φωλιές των μελισσων που δεν είχαν κεντρί και ήταν ενδημικές στα τροπικά δάση 'το οποίο χρησιμοποιούσαν ως γλυκαντικό,ως αντιβιοτικό και για να παραγουν κρασόμελο. |
Η παραγωγή του μελιού και η χρήση του έχει μια πολύ μακρά ιστορία. Πιστευεται ότι η πρακτική συγκομιδής του μελιού χρονολογείται ήδη πριν από τουλαχιστον 15.000 έτη ,όπως αποδεικνύεται από τις ζωγραφιές των σπηλαίων που βρέθηκαν στην πόλη Βαλένθια της Ισπανίας .Ωστόσο,το μέλι δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για βρώση. Ακόμη και όπως υποδηλώνει η προέλευση του ονοματός του έχει μία σημαντική ,ιερή σημασία —η λέξη “μέλι” προέρχεται από την αρχαία Εβραϊκή λέξη "μαγεύουν " .” Στην Εβραϊκή παράδοση ,το μέλι θεωρείται ως kosher, αν και παράγεται από μη -kosher όντα —υπτάμενα έντομα. Οι ραββίνοι της Talmud συζητούν διεξοδικά αυτή την έρωτηση και για να μας δώσουν να καταλάβουμε θεωρούν ότι πρέπει να θυμόμαστε πως ,στο αρχαίο Ισραήλ,η μελισσοκαλλιέργεια αναπτύχθηκε πολύ αργότερα από τα Βιβλικά Χρόνια—κάπου πριν 3,000 χρόνια. Η κλασσική Βιβλική διδασκαλία αναφέρει ότι οι άγριες μέλισσες δεν πιστεύεται ότι παράγουν μέλι αλλά απλά μεταφέρουν το νέκταρ των άνθεων στην κυψέλη τους και το αποθηκεύουν σαν ένα χρυσαφένιο υγρό. Σήμερα πραγματικά γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες παράγουν μέλι, χάρη στα ειδικά ένζυμα που συντιθεται στο σώμα του εντόμου.Σ΄αυτή την διαδικασία ,οι σάκχαρίτες από το νέκταρ των άνθέων μετατρέπονται σε μέλι μέσω των πολυάριθμων κύκλων της παλινδρόμησης(αποβολή του αχώνευτου υλικού από το στόμα) μέχρι να να γίνει εν μέρει η πέψη του.
Αυτό το φυσικό θρεπτικό γλυκαντικό προσφέρει πολλά σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Όχι μόνο αντιπροσωπεύει ένα φυσικό τονωτικό ,αλλά ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δρα θεραπευτικά σε πολλές ασθένειες. Το μέλι θεραπεύει τον πονόλαιμο¨ πολεμάει τα βακτήρια ,τους ιούς και τους μύκητες ,προάγει τον καλό ύπνο,και βοηθάει στους πονοκεφάλους που προέρχονται από την υπερ κατανάλωση αλκοόλ. Τα φυτοπεπτίδια που βρίσκονται στο μέλι δείχνουν να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και να έχουν αντι-καρκινικές ιδιότητες ,ενώ οι έρευνες απέδειξαν ότι μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Στο Ισλάμ ,το μέλι συνιστάται άμμεσα από τον Προφήτη Μωάμεθ για θεραπευτικούς σκοπούς αλλά και για τις άπειρες ευεργετικές του ιδιότητες. Αυτό θεωρείται ,κατά την ίδια λογική, ένα από τα πέντε ελιξήρια της Αθανασίας στον Ινδουϊσμό.
Αλλά, γνωρίζετε ότι το μέλι καθεαυτό είναι λίγο πολύ αθάνατο? Μπορείτε να βάλετε οπουδήποτε λίγο μέλι και να διατηρηθεί για χιλιάδες χρόνια χωρίς να χαλάσει! Για το αληθές ,το μέλι που βρέθηκε στον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ήταν ακόμα βρώσιμο μετά από περισσότερα από 2,000 χρόνια που είχε μείνει θαμμένο στην άμμο στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Μέχρι τώρα ,τα αρχαιότερα υπολλείματα μελιού που έχουν βρεθεί είναι στην Ευρωασιατική χώρα της Γεωργίας ,που χρονολογούνται πριν από 4,700- 5,500 έτη , αλλά οι μέλισσες παραγουν το μέλι εδώ και τουλάχιστον 150 εκατομμύρια χρόνια.
Στην αρωματοποιϊα ,η σημείωση του μελιού ξεχωρίζει για την απαλή και βαλσαμική της χροιά, που είναι ιδανική να υπογραμμίσει και να τονίσει τις νότες των λουλουδιών.Η μυρωδιά ,καθώς και γεύση του μελιού ,εξαρτάται από το είδος του : μπορεί να είναι έντονα ξυλώδης ,ανθέων,βοτάνων , η ακόμα με άρωμα καπνού. Αυτή η νότα χρησιμοποιείται για να αναδείξει έναν τόνο γκουρμέ στην σύνθεση ,και είναι συνήθως παράγωγον από κερί σε συνδυασμό με άλλα μοριακά στοιχεία που συχνά βρίσκονται στο οργανικό μέλι.
Για παράδειγμα ,ένας αρωματοποιός μπορεί να συνδυάσει το άρωμα του ανθού της μαύρης ακακίας για φλοράλ συνθέσεις ,ή να χρησιμοποιήσει απόσταγμα του πεύκου για να πετύχει μία μελιστάλαχτη( γλυκιά σαν μέλι) νότα.Το απόλυτο κερί λαμβάνεται από την κερήθρα ενός Ευρωπαϊκού είδους μέλισσας—της Apis mellifera—και εκχυλίζεται με αιθανόλη και η αιθανόλη εξατμίζεται. Κατά την διαδικασία αυτή ,το απόλυτο κερί διατηρεί μερικά από τα αρωματικά μόρια της κέρινης ουσίας. Το μέλι μπορεί επίσης να διαλυθεί -αποσταχθεί για να παράγει ένα απόλυτο που είναι υψηλής ποιότητας αρωματικό και τυπικά χρησιμοποιείται στην αρωματοποιϊα για να αποδώσει χρυσαφένιες νότες άμπερου.
Η σημείωση μελιού είναι απαλή και καταπραϋντική .Αυτή εξισορρροπεί όμορφα την σύνθεση και προσθέτει ένα πλούσιο και ζεστό σκηνικό για τα υπόλοιπα συστατικά. Αν θέλετε να εξερευνήσετε την σημείωση μελιού ,προσπαθήστε να την βρείτε στην γλυκύτητα του αρώματος Thierry Mugler’s Angel, το οποίο αποτελε'ι ένα τέλειο παραδειγμα στην ομάδα γκουρμέ. Το Serge Lutens’s Miel de Bois ανοίγει με μία γλυκιά και λαμπερή νότα μελιού , ενώ το Red Door by Elizabeth Arden, χρησιμοποιεί την σημείωση μελιού στην βάση του αρώματος για να μεταφέρει το μήνυμα της χλιδής και της πολυτέλειας. Μπορείτε να απολαύσετε το άρωμα του μελιού στο Miel d`Oranger by Yves Rocher—ένα άρωμα για γυναίκες που συνοδεύεται από μία σειρά από προϊόντα φροντίδας σώματος. Κάτι παρόμοιο μπορείτε να βρείτε στην σειρά Miel & Vanille (Honey & Vanilla) line by L`Occitane en Provence. Εάν ψάχνετε για μοντέρνες εμπορικές εκδόσεις με σημειώσεις μελιού , το Lollipop Bling Honey Perfume By Mariah Carey μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεσθε.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία αναζήτησης με τις νότες search by notes για να προβείτε στην δική σας έρευνα για την ανακάλυψη περισσοτέρων αρωμάτων με μέλι.
Συγγραφέας: Marina Milojević (Mary)
Fragrantica Writer, Translator & Editor
Μετάφραση στα Ελληνικά :*sophi*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου