ΔΙΑΧΕΙΜΑΣΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Πώς ζουν οι μέλισσες το χειμώνα: Στους 14
βαθμούς Κελσίου παύουν να πετούν και σε πιο χαμηλότερες θερμοκρασίες
συσπειρώνονται πάνω στις κηρήθρες σε ζωντανή σφαίρα και σε ήρεμη
κατάσταση,πάντα όμως κάτω από το μέλι των κηρηθρών,για να διατηρήσουν
σταθερή θερμοκρασία 32 βαθμούς Κελσίου,στο κέντρο της ζωντανής αυτής
μελισσόσφαιρας,που είναι ανακυκλούμενη από το κέντρο της προς την
περιφέρεια και συνοδευόμενη από διαδικασία διανομής της τροφής τους,
που είναι το μέλι τους και η κατανάλωσή του παράγει οργανική
θερμότητα.Οι περιπτώσεις δε της χειμερινής νάρκωσης,αναισθησίας και
υπολειτουργίας, χωρίς τροφή ,που συμβαίνει σε άλλα ζώα και ερπετά είναι
διαφορετική, με υποτονική την ανάγκη τροφοδοσίας.
Όμως αν η θερμοκρασία στις μέλισσες δεν
είναι εξωτερικά προφυλαγμένη και πέφτει στο μηδέν..οι μέλισσες
προσπαθούν να κινηθούν,η προσπάθεια αποδίδει οργανική εξάντληση και το
θάνατο ,πολλές φορές μελισσοσμηνών.
Κανόνες Διαχείμασης Μελισσοκομείων: Η
Ελληνική μελισσοκομία δεν έχει μεγάλο πρόβλημα διαχείμασης των
μελισσοκομείων ,γιατί το κλίμα μας είναι ήπιο,αλλά και η τήρηση κανόνων
διαχείμασης βοηθούν σε δύσκολες περιπτώσεις ,για τις οποίες και μόνο
πρέπει να τηρούνται τα εξής:
1)Ανανέωση του πληθυσμού κάθε
Φθινόπωρο,για να έχουν οι μέλισσες μεγαλύτερο μήκος ζωής και να
υποστηρίξουν την κοινωνία τους μέχρι την αρχή της άνοιξης ,που θα
αναλάβει η νέα γενιά.
2)Καλή και νέα βασίλισσα,γεννημένη στην
αρχή του δεύτερου φθινοπώρου της ζωής της,που θα αποδώσει τις πιο πάνω
νέες φθινοπωρινές μέλισσες,όπως και αυτές της επόμενης χρονιάς στην ίδια
εποχή,που σ΄αυτήν θα αντκατασταθεί κι η ίδια ,από άλλη νέα βασίλισσα.
3)Καλή και άφθονη τροφή από μέλι, που θα
προέρχεται από άνθη φθινοπωρινής ανθοφορίας και θα το συλλέξουν οι
φθινοπωρινές μέλισσες,για τον εαυτό τους και δεν θα το αφαιρέσει ο
μελισσοκόμος τους,εκτός εκείνου που σίγουρα θα περισσέψει και πάλι θα
πρέπει να παραμείνει σε αναμονή ανάγκης,ενώ , μελιτώματα ,πεύκου και
άλλων δέντρων, καθώς και ζάχαρη ,δεν χρησιμοποιούμε στη διαχείμαση
μελισσιών,παρά μόνο σε έσχατη ανάγκη ,λιμοκτονίας,αν δεν έχουμε μέλι.
4)Προφύλαξη από από το ψύχος ,τους
παγερούς ανέμους στην είσοδο των κυψελών,προφύλαξη από την υγρασία του
τόπου της κυψέλης και με την κατάλληλη κλίση ,ώστε να αποφεύγονται
υγρασίες και από το έδαφος υπερυψωμένες για τον ίδιο λόγο,όπως και
κηρόπανο στους κηρηθροφορείς, μέσα στην κυψέλη,που λειτουργεί σαν
φράγμα εκτροπής του αέρα ,από τη ν είσοδο προς τα ανοίγματα
αερισμού,και να μην περνάει το ρεύμα αέρα από το χώρο της
μελισσόσφαιρας.Αυτά όλα πρέπει να ετοιμάζονται στην αρχή του
φθινόπωρου,από το οποίο και αρχίζει το νέο μελισσοκομικό έτος ,γιατί
αργότερα , που θα προκύψουν άλλες ανάγκες, αυτά όλα θα μείνουν στο
περιθώριο ,ατακτοποίητα.
5)Κλείνοντας αυτή την ανάρτηση,,από την
εμπειρία της υπονοούμενης δύσπιστης απόρριψης της ανανέωσης των
βασιλισσών και του πληθυσμού μέσα στο φθινόπωρο,μας ,προκύπτει μία
ανάγκη να δώσουμε έμφαση,έτσι για την επικράτηση του σωστού και
αναμφισβήτητου,που άλλωστε δεν είναι δική μας σκέψη ,αλλά άλλων,
πατέρων της μελισσοκομίας.Αλλά η προχειρότητα της πορείας της
μελισσοκομίας δεν αφήνει περιθώρια να ακουστεί και να επικρατήσει το
σωστότερο ,ώστε να απορριφθεί το λανθασμένο.΄Ετσι λοιπόν θέλουμε να
πούμε ,ότι οι μέλισσες που γεννήθηκαν το φθινόπωρο είναι αυτές που
μπορούν να ζήσουν μέχρι την άνοιξη, όταν θα γεννηθούν οι νέες σειρές στη
συνέχεια .Και επειδή το νέο μελισσοκομικό έτος αρχίζει από το φθινόπωρό
του αυτό ,πρέπει να ετοιμάστεί και η βάση της παραγωγικής του
επιτυχίας,αφού διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει,με τις περσινές
κουρασμένες μέλισσες ,που δύσκολα θα ξεχειμωνιάσουν κάποιες μόνο.-
πηγη melissi
Στην προσπαθειά μας για διάδοση της μελισσοκομικής γνώσης, αρκετές φορές αναδημοσιεύουμε άρθρα που πιστεύουμε ότι πρέπει να διαδοθούν. Προσπαθούμε να αναγράφουμε πάντα την πηγή ή/και τον συγγραφέα. Αν παρά την προσπάθεια μας εντοπίσετε κάποιο άρθρο που περιέχει απαγόρευση αναδημοσίευσης παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα ώστε να το αποσύρουμε και να ζητήσουμε την άδεια του συγγραφέα ή κατόχου. Αν πάλι έχετε ένα ενδιαφέρον άρθρο, βίντεο κλπ μην διστάσετε να μας το στείλετε (μαζί με την πηγή).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου