Translate

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015


Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής Εκτροφής Μελισσών




ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ                             Λάρισα,4-3-2015
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ                                                       Αρ. Πρωτ.  1863                                                                     
ΚΟΥΜΑ  4 Τ.Κ 41222 ΛΑΡΙΣΑ
ΤΗΛ ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6977863444
                           
             info@omse.gr
                                                            


Προς : Συλλόγους μέλη της ΟΜΣΕ


ΘΕΜΑ: Μητρώο φαρμακευτικής αγωγής εκμετάλλευσης μελισσών

ΣΧΕΤΙΚΑ: Μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον ΜΣ Πέλλας που ενημερώνει για δημοσίευμα του Αγρότυπου με τίτλο Απαραίτητη η τήρηση μητρώου φαρμακευτικής αγωγής εκτροφής μελισσών | Agronews.gr


Συνάδελφοι σας γνωρίζουμε τα εξής:


Η Εγκύκλιος 283120/4-9-02 του τότε ΥΠΓΕ επεξηγεί την εφαρμογή στην Ελλάδα του μητρώου φαρμακευτικής αγωγής εκτροφής (ΜΦΑΕ), σύμφωνα με την Υ.Α. 310584/98,άρθρο 52β (επισυνάπτεται) και την οδηγία 90/676/ΕΟΚ, αρθρ. 1, παρ. 28.

Υπεύθυνη υπηρεσία για την εκτύπωση, διανομή και θεώρηση του μητρώου είναι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, τώρα Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Υπεύθυνος για την τήρηση του μητρώου είναι ο μελισσοκόμος που σημειώνει τις θεραπευτικές εφαρμογές (μόνο για βαρρόα επιτρέπεται): το είδος του φαρμάκου (εγκεκριμένου) τη δόση και τη διάρκεια της αγωγής και φυσικά την ημερομηνία.

Οι ΚΥΑ και ΥΑ που αναφέρονται στο δημοσίευμα του Αγρότυπου ορίζουν τα σχετικά με τα κτηνιατρικά φάρμακα (ΚΥΑ) και την κτηνιατρική συνταγή (ΥΑ), αντίγραφο της οποίας φυλάσσεται στο ΜΦΑΕ. Δεν αναφέρουν τίποτε πιο ειδικό.

Αντίστοιχο μητρώο φυσικά πρέπει να τηρείται από κάθε εκτροφή, αλλά το 2010 πρακτικά οι υπηρεσίες αναγνώρισαν ότι δεν τηρείται και προέβησαν σε μέτρα όπως να παραλαμβάνεται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες το μητρώο και να υπογράφει για την παραλαβή του ο εκτροφέας.

Ως γνωστόν ελάχιστοι συνάδελφοι προβαίνουν σε θεραπείες με κτηνιατρική συνταγή και σαφώς δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για όσους ασκούν βιολογική μελισσοκομία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ουδεμία επίπτωση ή κύρωση έχει καταγραφεί από τη μη τήρησή του σε κανένα κτηνοτροφικό κλάδο.

 Θα παρακολουθούμε το ζήτημα έτσι ώστε να επέμβουμε αν χρειαστεί. Αν έχετε κάποια άλλη σχετική ενημέρωση ή προτάσεις παρακαλούμε να τις προωθήσετε στην Ομοσπονδία.



Με συναδελφικούς χαιρετισμούς


Βασίλης Ντούρας
Πρόεδρος Ο.Μ.Σ.Ε.


Στην προσπαθειά μας για διάδοση της μελισσοκομικής γνώσης, αρκετές φορές αναδημοσιεύουμε άρθρα που πιστεύουμε ότι πρέπει να διαδοθούν. Προσπαθούμε να αναγράφουμε πάντα την πηγή ή/και τον συγγραφέα. Αν παρά την προσπάθεια μας εντοπίσετε κάποιο άρθρο που περιέχει απαγόρευση αναδημοσίευσης παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα ώστε να το αποσύρουμε και να ζητήσουμε την άδεια του συγγραφέα ή κατόχου. Αν πάλι έχετε ένα ενδιαφέρον άρθρο, βίντεο κλπ μην διστάσετε να μας το στείλετε (μαζί με την πηγή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου