Τα Μέλια της Καρυστίας |
Το ανθόμελο της Καρύστου
Οι κυψέλες κατά τους χειμερινούς μήνες έχουν μικρό πληθυσμό. Μέχρι τον Μάρτιο η υπάρχουσα χορτονομή παρέχει την ανθοφορία εκείνη που βοηθά τα μελισσο-σμήνη να αναπτυχθούν. Τον Απρίλιο και τον Μάιο οι μέλισσες συσσωρεύουν μέλι το οποίο οι παραγωγοί «τρυγούν» στο τέλος του Μαΐου. Αυτό είναι το ανθόμελο ή ανοιξιάτικο ή μαγιάτικο και είναι ο πρώτος τρύγος της χρονιάς.
Το Μαγιάτικο είναι ξανθό μέλι και πήζει στις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Η χορτονομή μέχρι τότε αποτελείται, μεταξύ άλλων και από τα φυτά: Ξυνοτρίφυλλο, Σφόνδυλο ή μπάθρα, Βρούβα, Μολόχα, Λεβάντα, Θρούμπι (αρωματικό, συγγενής του θυμαριού), Δενδρολίβανο, Καναπίτσα.
Θυμαρίσιο μέλι και το μέλι τσάι-ρίγανη της Καρύστου
Μετά, αρχίζει η καλοκαιρινή ανθοφορία των φυτών: Τσάι του βουνού,
Ρίγανη, Θυμάρι.
Το τσάι του βουνού και η ρίγανη φύονται σε σχετικά μεγάλα υψόμετρα.
Το θυμάρι συναντάται στους κάβους της Καρυστίας. Και υπάρχει λόγος γι΄ αυτό. Για να δημιουργηθεί ικανοποιητική νεκταροέκκριση το θυμάρι θέλει περίπου 32 βαθμούς Κελσίου αλλά και σχετική υγρασία. Στους κάβους, ο ήλιος κτυπά αδιάκοπα τα φυτά και ανεβάζει τη θερμοκρασία, ενώ παράλληλα οι υπερισχύοντες βορειοανατολικοί άνεμοι μεταφέρουν υγρασία από το Αιγαίο και τον Ευβοϊκό κόλπο.
Η θερινή ανθοφορία κρατάει μέχρι το τέλος του Ιουλίου περίπου. Τότε γίνεται ο δεύτερος τρύγος της χρονιάς με κύριο προϊόν το θυμαρίσιο μέλι αλλά και το τσάι-ρίγανη μέλι.
Το θυμαρίσιο είναι πολύ αρωματικό, λεπτό, ξανθό μέλι με χαρακτηριστική έντονη γεύση. Θα αρχίσει να πήζει 8 με 9 μήνες μετά την παραγωγή του. Είναι κατάλληλο και ευχάριστο να συνοδεύει άλλα εδέσματα της ζαχαροπλαστικής.
Το μέλι κισσούρι της Καρύστου
Από τις αρχές Αυγούστου αρχίζει να ανθίζει ένα χαμηλός θάμνος με τον οποίο είναι γεμάτη η Καρυστία: το κισσούρι! Είναι ένα ποώδες φυτό που αλλιώς ονομάζεται κοκκινόρεικο.
Η νεκταροέκκριση στο κισσούρι κρατάει μέχρι τον Οκτώβριο που γίνεται ο τρύγος του μελιού που συσσωρεύτηκε και παίρνουμε το ομώνυμο μέλι, το κισσούρι, από παλιά γνωστό ως ροδόμελο.
Το μέλι αυτό είναι σκούρο μέλι, με πολύ πλούσια συστατικά (σίδηρο κλπ) και πολλές βιταμίνες και μεγάλη θρεπτική αξία. Μάλιστα πήζει γρήγορα και παίρνει μια υφή βουτύρου. Μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να συνοδεύεται από άλλα εδέσματα και είναι ευεργετικό για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά.
Μέλι ελάτου
Την πρώτη θέση όμως σε θρεπτική αξία έχει το μέλι του έλατου. Πολλοί μελισσοκόμοι της Καρυστίας ανεβάζουν κυψέλες με μελίσσια στην κεντρική Εύβοια στο όρος Δίρφυ που είναι κατάφυτη από έλατα. Αυτό γίνεται από τις 10 Μαΐου μέχρι 15 Ιουλίου και έτσι τρυγάνε το μέλι του έλατου.
Το μέλι του έλατου είναι παχύρρευστο, δεν έχει άρωμα, δεν πήζει αλλά, έχει ωραία γεύση και είναι το πλουσιότερο σε συστατικά και βιταμίνες.
Πευκόμελο
Ένα άλλο μέλι που παράγεται στην Εύβοια είναι το πευκόμελο. Οι μέλισσες το συλλέγουν από τα πεύκα κυρίως της Βορείου Ευβοίας. Δύο με τρεις φορές, το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο, παραγωγοί της Καρυστίας μεταφέρουν κυψέλες στην Β. Εύβοια για την συλλογή του μελιού.
Το πευκόμελο είναι ελαφρώς ξανθό, έχει την χαρακτηριστική γεύση της ρετσίνας, δεν πήζει και είναι ικανοποιητικό σε θρεπτικά συστατικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου