Translate

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013


1 Εντατική εκμετάλλευση μελισσών για συλλογή γύρης και την παραγωγή μελιού από Θυμάρι - Έλατο – Πεύκο ( Μέθοδος Καπράλου ) Α . Εισαγωγή Η κατωτέρω μέθοδος εκμετάλλευσης μελισσών για συλλογή γύρης και την παραγωγή μελιού από θυμάρι – έλατο – και πεύκο είναι καταστάλαγμα εφαρμογής της μελισσοκομικής θεωρίας στην πράξη από τον υποφαινόμενο και για την περιοχή πέριξ της Χαλκίδας . Κατωτέρω περιγράφονται μέτρα – εργασίες – εφαρμογή τεχνικών για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων όπως : • Επίτευξη καθορισμένων στόχων πχ . παραγωγή μελιού μόνο από θυμάρι ή έλατο ή πεύκο ή κάποιος συνδυασμός αυτών . Για την παραγωγή γύρης ή βασιλικού πολτού ή πρόπολης ή και μελισσών προς πώληση . • Τίθενται κριτήρια απόδοσης πχ Κιλά μελιού ανά κατηγορία ( θυμάρι , έλατο , πεύκο ) και γύρης ή gr βασιλικού πολτού ή πρόπολης και αριθμός μελισσών προς πώληση από την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων κυψελών . Για την επίτευξη των ανωτέρω είναι αναγκαία η εφαρμογή προγράμματος μέγιστης δυνατής εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων των περιοχών πέριξ της Χαλκίδας .( Με ακτίνα δράσης Χαλκίδας – Γαλαξιδίου ). Προκειμένου να καταρτιστεί σωστό πρόγραμμα εκμετάλλευσης , με εναλλακτικές φάσεις , και αμέσως ανακύπτει το σπουδαίο θέμα της μελισσοκομικής αξιολόγησης των δυνατοτήτων κάθε περιοχής .. Αυτό προϋποθέτει μελέτη – σπουδή κάθε περιοχής για την διαπίστωση της σύστασης της μελισσοκομικής χλωρίδας και πανίδας των μελιτοεκρίσεων – αποδόσεων γύρης και πως η μεταβολή των κλιματικών παραγόντων ( θερμοκρασίας – βροχή ) μεταβάλλουν και διαφοροποιούν κάθε φορά τις μελισσοκομικές αποδόσεις των μελισσοκομικών πόρων και κυρίως του μελιού – γύρης . Το θέμα είναι τεράστιο και απαιτεί επιστημονική μελέτη και μάλιστα με λεπτομέρεια της συμπεριφοράς της μελισσοκομικής χλωρίδας – πανίδας αλλά και εκτίμηση μελισσοκομικών αποδόσεων και παρατηρήσεων επί σειρά ετών κάθε περιοχής . Από την μελέτη αυτή μπορεί να προκύψει ένα δυναμικό μοντέλο πρόβλεψης και εκτιμήσεων ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες κυρίως βροχής – θερμοκρασίας . Η μέριμνα και οι εργασίες για την εφαρμογή της μεθόδου αρχίζουν από το Οκτώβριο και αφού τα μελίσσια έχουν μεταφερθεί σε περιοχές με γύρη πχ στο φθινοπωρινό ρείκι ( Σουσούρα ). Β . Καλό Ξεχειμώνιασμα Προϋποθέσεις για το καλό ξεχειμώνιασμα είναι :1. Τοποθεσία μελισσοκομείου : Εξετάζονται με λεπτομέρεια οι κατωτέρω παράγοντες : α . Υγρασία Επιλέγουμε το έδαφος να είναι χαλικώδες , επικλινές και να μην φυτρώνουν πολλά χορτάρια . Γενικά η περιοχή να μην έχει πολύ υγρασία ( πολύ δροσιά την νύκτα ή θέσεις στις οποίες να εγκλωβίζεται η υγρασία και παγωμένος αέρας ). Καλό είναι αρχές Νοεμβρίου ο χώρος του μελισσοκομείου να ραντίζεται με ζιζανιοκτόνο ώστε να μην φυτρώνουν χορτάρια . β . Θερμοκρασία Στην περιοχή αν είναι δυνατόν τις περισσότερες ημέρες του χειμώνα να μην κατέρχεται η θερμοκρασία κάτω των 14 ο C . Επί πλέον η θερμοκρασία κατά την 2 διάρκεια του εικοσιτετραώρου να μην έχει μεγάλη διακύμανση Δηλαδή προτιμώνται περιοχές με χαμηλά υψόμετρα και νότιες . Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί όπως είναι γνωστό σε αυτή την θερμοκρασία και μικρότερη το μελίσσι σχηματίζει την μελισσόσφαιρα και οι μέλισσες σταματούν να πετούνε με άνεση εκτός της κυψέλης άρα δεν έχουν την δυνατότητα να αδειάζουν το έντερό τους που είναι και η κυριότερη αιτία προσβολής του μελισσιού από νοζεμίαση . γ . Άνεμος Προφύλαξη του μελισσοκομείου από τους βοριάδες και τοπικά ρεύματα με φυσικούς ή τεχνητούς φράχτες . δ . Προσηλιακό Αν είναι δυνατόν με την ανατολή του ήλιου οι πρώτες ακτίνες να πίπτουν επί των κυψελών και αυτό να συνεχίζεται στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας . ε . Μελιτοέκριση – γύρη Καλό είναι να υπάρχει στην περιοχή μελιτοέκριση και γύρη ώστε οι μέλισσες να αξιοποιούν τις ημέρες που μπορούν να πετάξουν . Η ύπαρξη πεύκου με εργάτη , φθινοπωρινής κουμαριάς , δενδρολίβανου κλπ είναι νομές με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα . στ . Νερό ύδρευσης των μελισσών Το νερό είναι απαραίτητο στις μέλισσες και τους χειμερινούς μήνες . Για λόγους οικονομίας πτήσεων και καταπονήσεων των μελισσών πρέπει το νερό να είναι κοντά στο μελισσοκομείο και αν είναι δυνατόν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη του υπάρχοντος στην φύση . Πρέπει να τοποθετούνται κατάλληλες ποτίστριες και να εφοδιάζονται με καθαρό νερό από τον μελισσοκόμο . Το νερό είναι αναγκαίο και απαραίτητο πολύ περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες και επιβάλλεται ο μελισσοκόμος να φροντίζει για την εξασφάλιση του ( φυσικές πηγές – ποτίστριες ) σε αντίθετη περίπτωση ελάχιστη θα είναι η συλλογή μελιού και τα μελίσσια λιμοκτονούν .2. Εποπτεία – φροντίδα Πρέπει να είναι προσβάσιμο όλο τον χειμώνα και σχετικά κοντά στην οικία του μελισσοκόμου ώστε να ασκείται εποπτεία και η σχετική φροντίδα με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος μεταφοράς . Οι επιθεωρήσεις του χειμώνα πρέπει να είναι ελάχιστες , γρήγορες και χωρίς να προκαλούν διαταραχή στις μέλισσες .3. Συμμάζεμα των μελισσών Αφήνουμε τόσα τελάρα όσα ‘’ πατάει ’’ ο πληθυσμός . Τα Μελίσσια με πληθυσμούς κάτω από έξι τελάρα τοποθετούνται για ξεχειμώνιασμα σε πεντακυψελίδια ή τρικυψελίδια . Αυτό έχει πολύ καλά αποτελέσματα γιατί τα μικρά μελισσοσμήνη εκμεταλλεύονται την θερμοκρασία του ενός το άλλο .4. Τροφές Ανάλογα με τον πληθυσμό του μελισσιού αφήνουμε και πλαίσια με μέλι τόσα όσα θα σκεπάζει ο πληθυσμός τα άδεια τελάρα απομακρύνονται . Την ύπαρξη ζαχαροζύμαρου πάνω από την μελισσόσφαιρα την θεωρούμε αναγκαία . Έτσι μπορεί να αποφευχθεί η νέκρωση του σμήνους λόγω ασιτίας . Γιατί μέλια μπορεί να υπάρχουν αλλά λόγω του κρύου οι μέλισσες να μην τα φθάνουν . Εξ άλλου οι μέλισσες το χειμώνα χρησιμοποιούν από το ζαχαροζύμαρο όση ποσότητα χρειάζονται . Το άριστο είναι να δίδουμε τουλάχιστον και ένα τελάρο με γύρη στο κέντρο της μελισσοφωλιάς δηλαδή μετά τον γόνο αν υπάρχει .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου