Translate

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013


ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Δυναμικά αναπτυσσόμενη η μελισσοκομία

Ως δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας της ζωικής παραγωγής εμφανίζεται εν μέσω οικονομικής κρίσης, η μελισσοκομία. Νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που μαστίζονται από την ανεργία και αναζητούν κύρια ή συμπληρωματική απασχόληση για να «τονώσουν» το οικογενειακό τους εισόδημα, φαίνεται ότι στρέφονται στα μελίσσια, τονώνοντας και την ίδια τη μελισσοκομία στην Ελλάδα, όπου –μολονότι οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές- δεν έχει αναπτυχθεί σε σημείο που να καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης. Πλέον, οι προοπτικές της ελληνικής μελισσοκομίας, μιας παράδοσης που βρίσκει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, είναι ευοίωνες, τονίστηκε σε ημερίδα που πραγματοποίησε χθες, το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών λειτουργίας του, μετά την κατάτμησή του από το πρώην ενιαίο τμήμα Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής.  
Σύμφωνα με την Κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής και Πρόεδρο του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, καθηγήτρια, Μαρία Σακελλαρίου- Μακραντωνάκη, το ενδιαφέρον νέων αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία είναι έντονο.
Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα υπάρχουν οι κλιματολογικές συνθήκες και η βιοποικιλότητα που χρειάζεται η μέλισσα για να βοσκήσει, προκειμένου να αναπτυχθεί η μελισσοκομία. «Μόνο στο Πήλιο υπάρχουν καταγεγραμμένα περί τα 3.000 βότανα», σημείωσε η ίδια, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πεδίο δραστηριοποίησης στο συγκεκριμένο τομέα της ζωικής παραγωγής, όχι μόνο από αγρότες αλλά και από ετεροεπαγγελματίες. 
Και μολονότι η μελισσοκομία βρίσκει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, η κ. Σακελλαρίου- Μακραντωνάκη, χαρακτήρισε τη μελισσοκομία ως νέο επάγγελμα εν μέσω οικονομικής κρίσης, που μπορεί να αποτελέσει είτε κύρια είτε συμπληρωματική απασχόληση.
Μάλιστα εξήγησε ότι κάποιος μπορεί να ξεκινήσει από μία- δύο κυψέλες και σιγά- σιγά να τις πολλαπλασιάσει. «Οι προοπτικές της ελληνικής μελισσοκομίας είναι ευοίωνες», τόνισε η Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής.
Στο πλαίσιο της ημερίδας λειτούργησαν και πέντε εκθέσεις με εξοπλισμό από το Μελισσοκομικό Κέντρο Βόλου, με φωτογραφικό υλικό από την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, με εικόνες και κατασκευές από κερί της Μάρως και του Κώστα Υφαντή, με σαπούνια και κηραλοιφή από την κ. Μένη Χατζηπαναγιώτου (προϊόντα ROZMARINO, Εργαστήριο επεξεργασίας βοτάνων και Παραγωγής χειροποίητων παραδοσιακών σαπουνιών με τη χρήση προϊόντων μέλισσας) και με μέλι από το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Μαγνησίας.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου